UYGARLIKLARIN BAŞKENTİ | ÇORUM
UYGARLIKLARIN BAŞKENTİ | ÇORUM Fotoğrafları

UYGARLIKLARIN BAŞKENTİ | ÇORUM19

UYGARLIKLARIN BAŞKENTİ | ÇORUM

Antik Çağ’dan günümüze kadar çeşitli uygarlıkların yerleşim yeri olan Çorum’un geçmişi MÖ 4000-3000 yıllarına dek uzanır. Sınırları içinde bir çok önemli uygarlık kalıntısı vardır. Dünya çapında ünlü ören yerlerinin yanı sıra yaylaları da görülmeye değerdir. Uygarlıkların başkenti, Karadeniz Bölgesi'nin İç Anadolu Bölgesi'ne açılan kapısı olan Çorum’da insanlık tarihinin en eski izlerine şahit olmak mümkündür.

Çorum gezi rehberimize hoş geldiniz!

1-Alacahöyük Tarihi Milli Parkı

 

Çorum’un 45 kilometre güneyinde, Alaca ilçesinin kuzeybatısında bulunan Alacahöyük, ilk kez 1835 yılında bilim dünyasına tanıtılmıştır. 1907-1935 yılları arasında kazı çalışması yapılamamasına rağmen, ünü arkeoloji dünyasında hızla yayılmıştır. İlk milli kazılar ise, Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile 1935 yılında başlamıştır. Alacahöyük’te yapılan araştırmalar sonucunda Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit ve Frig dönemlerini kapsayan dört kültür katı açığa çıkmıştır. Eski Tunç Çağı’na ait 13 kral mezarı, sfenksli kapı ve mabet-saray binası ilk yıllardaki kazılarda ortaya çıkan önemli kalıntılardan bazılarıdır. Ankara Üniversitesi, Eti Bisküvileri, Hitit Gıda ve Hitit Seramik gibi birçok kuruluşun simgesi haline gelen ünlü Hitit Güneş Kursu da Alacahöyük kazılarında bulunmuştur.

2-Hattuşaş Antik Kenti

 

Çorum’un simgesi haline gelmiş olan Hattutaş Antik Kenti UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Hitit uygarlığının başkenti olan bu yerleşim aynı zamanda tarihteki ilk yazılı anlaşmanın da yapıldığı yer. Bu muhteşem güzellikteki antik kenti gezmeden Çorum’da ayrılmayın. Hattuşaş Antik Kenti Alacahöyük Tarihi Milli Parkı sınırları içinde bulunuyor.

3-İskilip Kaya Mezarı

Çorum İli İskilip merkezinde bulunan kaya mezarlığıdır. Bu mezarlık Osmanlı dönemine ait olmuş olup 100 metrre yükseklikteki bir kaya üzerine inşa edilmiştir. İskilip Kaya Mezarı'nın en önemli özelliği ise kalenin güney ve güneydoğu cephelerinde bulunan Roma dönemine ait kaya mezarlarının bulunmasıdır. Güneydoğu eteğinde bulunan kaya mezar iki sütunlu dikdörtgen bir girişe sahiptir. Yuvarlak olan sütun gövde ise yukarı doğru inmektedir ve başlıklardaki bileziklere yontulmuş iki aslan figürü bulunmaktadır. Üzeri üçgen bir yapıya sahip olan sütun başlıkları içerisinde ise inşa edilmiş iki kanatlı aslan figürü mevcuttur. Aynı zamanda buradaki kabartmaların birinin elinde kılıç bir diğerinin elinde ise kadeh bulunmaktadır. Mezar odada iki adet ölü sekisi de mevcuttur.

4-Murad-i Rabi Ulu Camii

Ulu Camii Çorum'da Osmancık Caddesi üzerinde bulunan ve ziyaret edilmesi gereken tarihi mekanlardan birisi olma özelliği taşımaktadır. Ulu Camii tarihi bir yapı olmasına karşın araştırmacılar bu yapının yapılış tarihi hakkında kesin bir bilgi verememektedir. Fakat bu tarihi binanın inşasının Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat'ın azad edilmiş olan kölesi Hayrettin Hazır tarafından yaptırıldığı kaynaklardan tespit edilebilmiştir. Ulu Camii'nin minberinde materyal bakımından son derece önemli olan ağaç işçiliğinin ön planda tutulmuş olması sayesinde ise yapının tarihi bakımdan Selçuklu Hanedanlığı'nın son dönemlerinde yani XIII. yüzyılın sonları ile XIV. yüzyılın başlarında yaptırılmış olabileceği öne sürülmüştür. Fakat tüm bu tartışmaların yanı sıra minberin aslında daha sonradan da başka bir camiden Ulu Camii'ne getirtilmiş olabileceği olasılığıda ortaya atılmıştır. Bu bakımdan Ulu Camii'nin tarihi açıdan inşasının tam olarak ne zaman yapılmış olabileceğine dair kesin bir bilgi mevcut değildir. Çorum iline başka bir anlam katan Ulu Camii tarihi açıdan önemli bir simge olmasından dolayı gezginlerin listelerine eklemeleri gereken bir yerdir.

5-Çorum Müzesi

Eğer müze gezmekten hoşlanan bir gezginseniz şehir merkezindeki Çorum Müzesi’ni, Hattutaş Antik Kenti’nden çıkarılan eserlerin sergilendiği Boğazköy Müzesi’ni ve Alacahöyük kazılarından çıkarılan buluntuların sergilendiği Alacahöyük Müzesi’ni gezmenizi öneriyoruz.

6-Çorum Kalesi

Çorum Merkezde yer alan Çorum Kalesi tarihi yapısı bakımından Selçuklu mimari özelliklerini taşıyan ve ilk yazıtlara ev sahipliği yapan eski bir kaledir. Çorum Kalesi'ne ait ilk yazılı belgeler MS 1571 tarihi ve sonrasına dayanmaktadır. MS 1577 tarihine ait olan bir belgede Osmanlı hükümdarı Sultan Süleyman adının kaleye Sultan Süleyman Hayratı olarak verildiği tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra Evliya Çelebi ise yaptığı incelemelerden kıble yönündeki kalenin Sultan Kılıçarslan tarafından yaptırılmış bir Selçuklu yapısı olduğunu söyler. Kalenin yapısı kare şeklindedir ve yapı malzemesi olarak kesme taş, moloz taş ve Roma-Bizans döneminden devsirme taşlar kullanılmıştır. Kare yapısı sebebiyle kalenin her köşesine birer burç inşa edilmiştir. Kuzey cephede kalenin kapısı bulunmakla birlikte üç olmak üzere her cephede ikişer dikdörtgen çıkıntıda mevcuttur. En önemli özelliği ise içerisinde bir adet cami ve iki adet konut yapıya ev sahipliği yapmasıdır.

7-İskilip Kalesi

Çorum ili'ne bağlı bir ilçe ve bu ilçe merkezinin adıdır. Osmanlı dönemi Kanuni sonrası batılı kaynaklarında özellikle Fransız kaynaklarında adı Esculape (Eskülap) olarak da anılmıştır.

8-Çorum Saat Kulesi

Çorum Saat Kulesi: Çorum ilinin merkezinde yer alan ve şehrin en önemli sembollerinden olan tarihi saat kulesi  Sultan II.Abdülhamit’in muhafız birliği komutanı 7-8 Hasan Paşa’nın Çorumlu hemşehrilerine bir hediyesidir.

9-Kargı Yaylası

Kargı Yaylası: Üzerlerinde sonradan yapılan Aksu ve Gökçedoğan göletlerinde yetiştirilen alabalıkları , yöreye özgü bitki örtüsü ve bol su kaynakları ile bir doğa harikası görünümündedir.

İstanbul'u Doğu Karadeniz'e bağlayan yol güzergahından 12 km içeride bulunan Kargı İlçesinden 8 km kuzeydoğu yönüne gidildiğinde Kargı Yaylası ve ona bağlı olarak Aksu ,Çobanlar , Örencik ,Göl; Çetni, Doğluca ve diğer yaylalara ulaşmak mümkündür.

10-Koyunbaba Köprüsü

 

Koyunbaba Köprüsü: Irmak köprünün yedi gözünden akmaktadır. Bu gözlerin gerek kale tarafındaki gerekse Gemici Mahallesi tarfındakilerin dolması nedeniyle köprünün 15 gözlü olark kalması büyük bir ihtimaldir. Bu gözlerin en büyüğünün yüksekliği 16,35 metredir.

En küçüğü ise 9,20 metredir. Köprü kemerleri Osmanlılar zamanında genellikle yapılan beşlik sivri kemer tarzında yapılmıştır. Ancak 2., 3., 4. kemerlerde bu sivriliğin daire yayına yaklaştığı görülmektedir. Köprünün orta kısmına göre her iki tarafa doğru eğilimi % 4'tür. Bu durum düz köprüye nazaran daha güzel bir estetik görünüm meydana getirmektedir.

Çorum İlçeleri

Alfabetik sıraya göre Çorum ilçeleri listesi. Çorum ilinde toplam 14 ilçe bulunmaktadır.

Alaca Bayat Boğazkale Dodurga
İskilip Kargı Mecitözü Merkez
Laçin Oğuzlar Ortaköy Sungurlu
Osmancık Uğurludağ    

 


UYGARLIKLARIN BAŞKENTİ | ÇORUM Fotoğrafları

Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?