TEK HÖRGÜÇLÜ | DEVE

TEK HÖRGÜÇLÜ | DEVE

TEK HÖRGÜÇLÜ | DEVE

Çöl hayvanı olarak bilinen deve, su ve yağ tutma özellikleriyle aslında soğuk iklimlerde de adapte olabilmektedirler. Genellikle taşımacılıkta kullanılan develer araplar tarafından "camel" ya da "ibil" olarak adlandırılmaktadır.

Develer hörgüçlerinde yağ depolayabilen, günlerce susuz kalabilen mucizevi özelliklere sahip hayvanlar arasındadır. Çöl ortamına uyum sağlayabilmesi için tüm donanıma sahip olan develer, dünyanın pek çok yerinde görülebilmektedir.

Yoğun olarak Ortadoğu ya da Afrika’da görülse de develerin farklı türlerini hemen her ülkede görebilmek mümkündür. Özellikle henüz gelişmemiş, teknolojinin yoğun olarak kendini gösteremediği ülkelerde deve ticareti ve binek satışı nedeniyle eski kullanımını sürdürmektedir. Bir yük hayvanı olmanın yanı sıra taşıma hayvanı da olan deve, yolculukların önemli bir parçasıdır.

Devenin Özellikleri Nelerdir?

Uzun bacaklı, tüylü bir kürke sahip olan devenin bu kürkü ısı yalıtımına sahiptir. Gündüzleri aşırı sıcaklara maruz kalan deve, geceleri de tehlikeli soğuklarla mücadele etmek zorundadır. Bu uç noktalardaki sıcaklık dengesine ise kürkü ile adapte olabilmektedir.

Çapraz şekilde dizilmiş olan kirpikleri kapandığında göze tek bir toz tanesinin dahi kaçamayacağı şekilde yaratılmıştır. Bu birbirine girme özellikleri ile deve kumlu arazide rahatlıkla dolaşabilmektedir. Aynı şekilde burun yapısı da toz ve kum nedeniyle kapanabilecek şekildedir. Uzun boyunları sayesinde uzun dallara rahatlıkla yetişebilen develer, ot ile beslenirler. Göründüklerinin iki katına kadar uzayabilen boyun yapıları vardır.

Develer Açlık ve Susuzluğa Nasıl Dayanır?

Yediklerinin bir miktarını sindiren develer, kalan kısmını hörgüçlerinde biriktirmektedir. Aç kaldıklarında ya da kıtlık sıkıntısı olduğunda develer de biriktirdikleri yağlarla hayatta kalmaktadırlar. Aynı şekilde 1 aya yakın susuz kalabildikleri görülmüştür. Bu süre içinde vücut ağırlıklarının 20 ile 25 kilogramını kaybeden develer, su oranlarının da %45’ini kaybedebilirler.

İnsan vücudu su oranının %12’sini kaybettiğinde ölürken develer %50’ye kadar dayanabilme özelliğine sahiptirler.  Su kaynağı keşfeden deve, tek seferde 90 litreye kadar su içebilmektedir. Ayrıca tek öğünde 55 kilogram yeşillik tüketebilir.

Çöl sıcaklarıyla uyum sağlayan vücudu mekanın sıcaklığı ile orantılı olarak kendi ısını da artırmaktadır. Gündüzleri vücut ısılarını 42 dereceye kadar çıkaran develer, bu sayede su kaybını rahatlıkla önlerler. Geceleri ise vücut ısıları 30 dereceye kadar düşer.


Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?