LEYLEK

LEYLEK

LEYLEK

İlkbaharın Habercisi Leylekler Hakkında Bilgiler

Anadolu, sadece medeniyetler için değil; hayvanlar için de bir köprü görevi görüyor. Bahar ve yaz aylarını Avrupa ve İskandinav ülkelerinde geçiren göçmen kuşlar, Ağustos ayından başlayarak kışı geçirmek üzere Afrika ve Uzakdoğu’ya doğru göç etmeye başlıyorlar.

Mart ayından itibaren göçmen kuşların konaklama ve geçiş yeri haline gelen Anadolu, bu dönemde yaklaşık 5 milyar göçmen kuşa ev sahipliği yapıyor. Bunların içinde en ilgi çekici türlerden biri ve göçmen kuşların en ünlüsü leylekler hakkında derlediğimiz ilginç bilgilere bir göz atalım.

Leylek Kuşunun Fiziksel Özellikleri

  • Leylek kuşları iri yapıları ile bilinir hatta yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi 1 metreyi bulan leylekler var.
  • Leyleklerin kanat genişlikleri ortalama 180 cm kadardır. Tabi bu oran leyleğin türüne ve yaşına bağlı olarak değişebilir.
  • Leyleklerin kilosu 4,5 kiloya kadar çıkabilir. Uzun bacaklıdırlar.
  • Uzun bir boyuna ve gagaya sahiptirler.
  • Erkek leylek kuşları dişilere göre daha büyük ve iridir. Tüyleri genelde beyazdır.
  • Sadece kanat kısımlarında ya da kuyruklarının bazı bölgelerinde siyah lekelenmeler görülebilir.
  • Leyleklerin göz çevresi siyahtır gözleri kahverengi ya da gri olabilir.
  • Bacakları ve gagaları kırmızı renkli olan yetişkin leylekler vardır. Bu rengin nedeni besinlerde bulunan karotenoid maddesidir.

Uzun ve geniş kanatları sayesinde gökyüzünde süzülürler. Düzenli ve yavaş bir şekilde kanat çırparlar. Boyunları ileri doğru uzanır ve bu şekilde uçarlar. Leylek yavruları yumurtadan ilk çıktıklarında kısa ve seyrek tüylüdür. Hatta sanki yolunmuş gibi durur. Tüy renkleri beyazdır. Birkaç hafta sonra daha yoğun olan tüyler çıkar bu tüyler yünü andırır. Üç hafta sonra siyah omuz ve uçuş tüylerine erişir. Yumurtadan çıktıklarında genellikle bacakları pembedir; büyüdükçe koyu gri olur. Gagasının rengi siyahtır ancak uç kısmı kahverengidir.

 
 

 

 


Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?