GERİ DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİ

GERİ DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİ

GERİ DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİ

Geri dönüşüm ile 1 ton cam atıktan 100 litre petrol tasarrufu sağlanır. Geri dönüşüm birçok çevresel ve ekonomik katkılar sağlar.Geri dönüşüm ile birlikte doğaya bırakılan atık madde miktarı azalırken , doğal kaynakların korunması ve enerji tasarrufu sağlanır. Peki çevreye ve ekonomiye ciddi oranda katkısı olan geri dönüşüm nedir? Geri dönüşüm neden önemlidir?

Geri Dönüşüm Nedir?

İnsanların sosyal ve ekonomik faaliyetleri sonucu, kullanım süresi dolmuş ve artık doğa için zararlı hale gelen her türlü maddeye atık denir. Karton, cam, metal, plastik gibi maddeler atık olarak sınıflandırılabilir. Atıkların yeniden değerlendirilmesi ancak geri dönüşüm ile sağlanır. Geri dönüşüm, yeniden değerlendirilme imkanı olan bu atıkların fiziksel veya kimyasal işlemlere tabi tutularak ikinci bir hammaddeye dönüştürülmesine denir. Geri dönüşümde amaç kaynakların aşırı ölçüde kullanımını önlemek, atıkların kaynaklarında ayrıştırılmasını sağlamak, atık çöp miktarının azalmasını sağlamaktır.

Kağıt,karton,cam,plastik, metal gibi maddelerin geri dönüşümü ile birlikte doğal kaynakların tükenmesinin önüne geçilecektir. Ülke ekonomisine büyük miktarda katkı sağlayan geri dönüşüm ile ithal edilen hurda malzemeye ödenen döviz miktarı azalacak ve enerji kullanımından ciddi ölçüde tasarruf sağlanacaktır. Kullanılmış kağıdın geri dönüşümü hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltır. 1 ton atık kağıdın kağıt hamuruna katılması 8 ağacın kesilmesini önlemektedir.

Geri dönüşüm uzun vadede çok verimli bir ekonomik yatırımdır. İnsanoğlu hammade ve doğal kaynakların giderek tükenmesi sonucunda gelecekte birçok ekonomik problemle karşı karşıyadır.İşte bu noktada geri dönüşüm ekonominin düzelmesi için en iyi olanaktır. Öte yandan, geri dönüşümü sağlanan birçok atık çevre kirliliğinin de önlenmesine büyük katkı sağlayacaktır.

Geri Dönüşümün Önemi
  1. Doğal kaynakların azalmasını önler.
  2. Enerji tasarrufu sağlar.
  3. Bertaraf edilmesi gereken katı atık miktarı azalır.
  4. Ekonomiye katkı sağlar.
  5. Gelecek nesillere temiz bir çevre bırakabilmeyi sağlar.
  6. Sera gazı emisyonunun düşmesine katkı sağlar.
  7. Evsel atıkların kompost yöntemiyle geri dönüştürülmesi toprağın verimini arttırır. Böylece hem organik hem de besin değeri yüksek ürünler elde edilir.

Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?