BİLİNÇLİ SU TÜKETİMİ

BİLİNÇLİ SU TÜKETİMİ

BİLİNÇLİ SU TÜKETİMİ

Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmasına rağmen, SU STRESLİ ülkeler sınıfındadır.

Türkiye, aşırı sıcaklıklara sahip “yarı kurak” bir bölgede yer almaktadır. Türkiye’ye düşen ortalama yağış miktarı 643 mm ile dünya ortalamasının oldukça altındadır.

2015 yılında 1.422 metreküp olarak hesaplanan kişi başına düşen su miktarı, 2017 yılı itibariyle, 1.386 metreküp olarak hesaplanmaktadır. Avrupa'daki ve Dünyadaki diğer ülkeler incelendiğinde, Türkiye, kişi başına kullanılabilir su miktarı açısından su sıkıntısı çeken ülkelerden biri olarak göze çarpmaktadır.

TÜRKİYE SU DURUMU

Türkiye’de hanehalkı su tüketim oranı toplama göre gün geçtikçe artış göstermektedir. 2016 yılında; %10 olan hane halkı tüketim payının; 2023 yılında artan nüfus ile %16 seviyesine çıkması beklenmektedir.

Yaşadığınız havzada su kıtlığı olabilir!

Nehir Havzaları farklı nüfusu ve su potansiyelleri nedeniyle önemli farklılıklar göstermektedir. Bazı havzalardaki su kıtlığı tehtidinin nedeni, bölgedeki nüfustur. Ancak bilinçli su kullanımı ile bunu tersine çevirmek elimizde.

Su Tasarrufunun 7 Basit Yolu

1- Mutfakta yapılacak ufak tefek davranış değişiklikleri büyük sonuçlar doğurur. Bulaşıkları elde yıkamak yerine makinede yıkamak çok fazla miktarda su tasarrufu demektir. Çünkü elde yıkarken köpürtme aşamasında da su açık kalmaya devam eder ve boşu boşuna akar. Eğer makine alınamıyorsa köpükleme sırasında ayrı kap kullanılmalıdır ve su kapalı olmalıdır.

2- Sıcak su derecesini ayarlayan termostatta derecenin çok yüksek kullanılmaması akan sıcak suyu ılıştırmak için kullanılan soğuk suyu azaltacaktır.

3- Meyve ve sebzeleri akan su altında değil de bir kap içinde yıkamak harcanan su miktarını oldukça azaltır.

4- Tuvalet ve banyolarda ellerimizi yıkarken köpürtme sırasında ve diş fırçalarken su kapalı olmalıdır ki boşuna akmasın.

5- Sifonda kullanılacak su olarak gri su sistemi yapılabilir. Bu sistemde lavabodan akan sular evin dışında bir tankerde toplanır ve tuvaletlere aktarılır. Böylece ev içerisinde hem bir su döngüsü sağlanır hem de iki kez kullanılan sudan büyük bir tasarruf yapılmış olur.

6- Özellikle banyolarda sıcak suyun akmasını beklerken çok fazla su akıtılır. Bunu önlemek için su borularına yalıtım yaptırmak gerekir. Özellikle eski binalarda yalıtılmamış sistemler sıcak su akana kadar yaklaşık 5 litre suyu israf ediyor.

7- Eğer yeterli imkan varsa yağmur suyu depolama sistemi eve kurulabilir. Yağmur suyu taşıdığı mineraller açısından engindir. Bu suyu depolama sistemi oldukça basittir. Evin dışındaki bir tankerde yağmur yağdığında akan su depolanır, ayrıca çatılar da bu depoya yönlendirilir.


Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?