Doğada Kamp Yapmanın Püf Noktaları

Doğada Kamp Yapmanın Püf Noktaları

Doğada Kamp Yapmanın Püf Noktaları

Şehrin gürültüsünden kaçmak için iyi bir fırsat olan kamp etkinlikleri sayesinde doğa ile bağlarınız kuvvetlenir. Doğa ile iç içe olmak fiziksel ve ruhsal olarak size fayda sağlar, psikolojinize iyi gelir. Dinlenmek, her vücudun gereksinimi olan bir durumdur ve günümüzde şehrin içindeyken bu pek mümkün değildir. Hafta içi iş yoğunluğunuzdan dolayı pek gidemeseniz de hafta sonu mutlaka aileniz ve arkadaşlarınızla birlikte güzel vakit geçirmek için kendinizi doğa ananın kucağına bırakabilirsiniz!

Kampçılık Nedir?

Kampçılık, çadır ve diğer gerekli ekipmanlarla birlikte sporcuların doğal bir şekilde yola çıkması ya da daha önceden ayarlanmış alanlarda kalması olarak tanımlanabilir. Kampçılık tek başına yapılabildiği gibi diğer sporlarla birlikte de yürütülebilir. Özellikle dağcılık ve trekking gibi ekstrem sporlarla ilgilenenler için kampçılık ayrılmaz bir parçadır. Bazen günlerce ya da haftalarca süren parkurlarda, çoğu sporcu yanına kamp malzemelerini de alarak doğanın keyfini çıkarır. 

Nasıl Yapılır?

Uyku tulumları ve çadırlarla yapılan kampçılık belli bir süre konaklamayı kapsar. Hem orman içinde ve dağ eteklerinde hem de deniz kıyısında yapılabilen kampçılık doğa ile iç içe olmak demektir. Her türlü doğa etkinliğinin temelini oluşturan bu spor zihinsel açıdan da rahatlamayı mümkün kılar.

Kamp malzemelerinin eksiksiz olarak temin edilmesi kamp yapmanın temelini oluşturur. Ekipman ve kıyafetler, değişen hava koşulları ve engebeli araziler göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır. 

Türkiye’de Kamp Yapılacak Harika Yerler

1- AKYAKA - MUĞLA

Arkanızda yemyeşil dağlar, önünüzde masmavi bir deniz... El değmemiş doğasıyla adeta cennetten bir köşe olan Akyaka huzur dolu tatillerin bir numaralı adresi... Muğla’da kamp yapılacak yerler arasında bulunan Akyaka deniz ve orman kampı yapmak isteyenler için pek çok alternatif sunuyor. Bölgede pek çok kamp tesisi var. Ancak tesisler içerisinde en popüler olanı Akyaka Orman Kampı…

2- KABAK KOYU, FETHİYE – MUĞLA

Son yıllarda özellikle gençler arasında popüler olan Kabak Koyu yüksek tepeleri ve masmavi denizi ile etkisi altına alıyor. Bölgede çeşitli kamp alanları mevcut. Her yere kamp yapmak tabii ki de yasak. Dilerseniz bungalovlarda da kalabilirsiniz. Ulaşımı biraz zorlayıcı olan koya gitmek için Fethiye’nin merkezinden kalkan Faralya minibüslerine binmeniz gerekiyor. Son durakta indikten sonra yarım saatlik bir yürüyüş yapmanız, traktör veya taksiye binmeniz gerekiyor. Koyda yer alan Kabak Valley'de çadırı olan misafirler günlük 100 TL'ye, kamp alanını kiralayabiliyor. Gölgelik, müzik ve yemek de tesis tarafından sunuluyor.

3- BORÇKA, KARAGÖL – ARTVİN

Artvin merkeze yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan Borçka Karagöl Tabiat Parkı, Türkiye’de görüp görebileceğiniz en yeşil alanlardan biri… Alana ulaşmadan önce virajlı yollarda durup durup manzaraya bakmak isteyebilirsiniz. Gölün etrafında kamp yapmak tabii ki yasak. Kamp atmak için ayrılan bölgelere çadırınızı kurmanız gerekiyor. Giriş ise ücretli. Kamp alanı kiralamanın bedeli günlük 29 TL. Alanda musluk, tuvalet, ufak bir işletme bulabilirsiniz. Karagöl'de kamp yapmaya niyetiniz varsa gölün etrafındaki ormanda keyifli bir yürüyüş yapabileceğinizi hatırlatalım. Ayrıca yürüyüş yaparken derelerle karşılaşabilir, göz alıcı manzarada şehrin stresinden kurtulabilirsiniz.

4- ÇAMLIHEMŞİN – RİZE

Rize'nin doğa harikası Çamlıhemşin’de kamp yapılacak o kadar çok yer var ki... Hangisini tercih ederseniz edin, yanınızdan akan derenin sesi ve çam ormanlarının kokusunu hissedebilirsiniz. Tabii önceden uyaralım… Yaylalarda hava durumu çok hızlı bir şekilde değişiyor. Bir anda çıkan sis nedeniyle manzarayı görememe şansınız var. Ayrıca bölge her mevsim soğuk olabiliyor. O nedenle yanınıza yazlık bir tulum ve yağmurluk almayı ihmal etmeyin.

5- ŞAVŞAT – ARTVİN

Artvin‘in Şavşat ilçesinin 45 kilometre kuzeyinde yer alan Karagöl Sahara Milli Parkı, ormanları, çayırları ve gölü ile oldukça ünlü. Milli parkın Karagöl ve Sahara olmak üzere iki sahası bulunuyor. Karagöl bölümünde ormanlar, çayırlar ve göl bulunurken Sahara bölümünde ise yayla turizmi ön plana çıkıyor. Çeşitli imkanların olduğu ve günlük 25 TL ücretle girişin sağlandığı milli parkın içerisinde muhteşem bir doğada yürüyüş yapmanız, bol bol oksijen almanız ve kartpostallık fotoğraflar çekmeniz mümkün.

6- MAÇKA – TRABZON

Yeşile doymak istiyorsanız kamp yapabileceğiniz bir başka yer ise Maçka'da bulunan Trabzon Livera Camping... İşletme eko turizmi sürdürme adına enerjilerini güneşten ve rüzgârdan üretiyor. Kendine özgün bitki örtüsü, yabanıl hayatı, krater gölü, dik yamaçlı vadileri ve sıralanmış dağlarıyla kampçıları gürültülü ve stresli ortamlardan uzak tutup doğa ile buluşturuyor. Tesiste eğer çadırınız varsa alan kiralama ücreti 30 TL. Maçka merkeze yaklaşık 8-9 km uzaklıkta olan kamp alanına gitmişken mutlaka Sümela Manastırı’na uğrayın.

7- İĞNEADA – KIRKLARELİ

Kırklareli’nde yer alan İğneada’da çeşitli zevk ve isteklere göre kamp alanları mevcut. Kamp yerleri ailelere de oldukça uygun. Öte yandan Sarpdere, Mert Gölü, Hamam Gölü, Dupnisa Mağarası, Manyetik Yol ve İğneada Plajı burada gezip görmeniz gereken yerlerin başında geliyor.

8- YEDİGÖLLER – BOLU

Alabalık, soyu tükenmekte olan karaca ve geyiklerin üreme alanı olan Yedigöller Milli Parkı, özellikle bahar ve yaz aylarında rağbet görüyor. Büyükgöl, Serin Göl, Derin Göl, Nazlıgöl, Küçük Göl, İnce Göl ve Sazlı Göl'e ev sahipliği yapan Yedigöller'de istediğiniz yere kamp yapamıyorsunuz tabii ki. Kamp için ayrılan bölgeler bulunuyor. Alan kiralamanın fiyatı günlük kişi başı 25 TL. Öğrencilere indirim var. Bölgede ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız tesisler de mevcut.

9- SALDA GÖLÜ - BURDUR

'Türkiye'nin Maldivleri' başlığıyla son yıllarda oldukça popüler olan Salda Gölü, kampçılar tarafından rağbet görüyor. Kendi çadırlarını kurmak isteyenler için ücret talep edilmiyor. Bembeyaz kumu ve turkuaz rengindeki suyuyla büyüleyen göl, volkanik patlama ile oluşmuş. Mars ile arasında çok özel bir benzerlik var. Gölün kıyısındaki beyaz tortular tam olarak Mars’ta da mevcut. Korunması, tek bir kibrit çöpünün bile atılmaması gereken bir yer. Buraya kamp atarsanız tuvalet, duş ve soyunma kabinlerini de kullanabilirsiniz.

10- PÜRENLİ YAYLASI

Düzce'ye 28, Gölyaka'ya 24 km mesafede bulunan bir doğa harikası Pürenli Yaylası. Rakımı 1400 metre olan yaylaya, Efteni Gölü ya da Güzeldere Şelalesi yolundan ulaşılabiliyor. Doğa burada sadece yeşilin tonlarını değil, tüm renklerini cömertçe sergiliyor. Kuş ve su seslerinin harika bir melodiyle kulaklarda çınladığı Pürenli Yaylası'ndan, Abant'a, Odayeri Yaylası'na, Samandere Şelalesi'ne ve Kardüz Yaylası'na kadar uzanabiliyorsunuz.

Pürenli Yaylası, gençlik kamplarının da yapıldığı bir mesire yaylası aynı zamanda. Bununla birlikte, her yıl yöre halkı tarafından geleneksel olarak düzenlenen yayla şenliklerine katılarak farklı bir deneyim yaşayabilmeniz mümkün.

Doğanın en güzel köşelerinden biri olan Pürenli Yaylası'nda, kamp, çim kayağı ve doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.

Kampçılık İçin Gerekli Malzemeler

Güvenli ve konforlu bir kampçılık deneyimi için ekipmanlar oldukça önemlidir.

Çadır

Çadır seçiminde dayanıklılık, tasarım ve ölçüler dikkat edilmesi gereken noktaların başında gelir. Kamp kaç kişi ile yapılacaksa buna uygun bir çadır seçmek gerekir. Yağmur, kar gibi olumsuz hava koşullarından kampçıları koruyacak ve havalandırmaya sahip çadırlar daha kullanışlıdır. Bu anlamda ihtiyaçlarınıza uygun olarak üçgen, tünel ya da kubbe çadırları tercih edebilirsiniz.

Uyku Tulumu

Uyku tulumlarının hafif, kompakt ve ısı kaybına yol açmayacak özellikte olması gerekir. Tulumlar kaz tüyü ya da sentetik dolgular kullanılarak üretilir. Kaz tüyü kullanılan uyku tulumları daha sıcak tutarken, sentetik olanlar daha hafiftir. Mevsim koşullarını ve kamp süresini göz önünde bulundurmak, kampçıların tulumu seçim sürecini kolaylaştıracaktır.

Sırt Çantası

Sırt çantaları farklı hacim ve tasarımlara sahiptir. Kampçılar, yanlarına alacakları ekipmanlara uygun genişlikte, dayanıklı bir çanta seçmelidir. 

Yeme/İçme

Uzun süreli kampçılık faaliyetlerinde kompakt tasarımlara sahip kamp ocakları büyük işlev görür. Kampa uygun küçük kaplar ile çatal ve kaşık da sporcuların yanına alması gereken aletler arasındadır. Makarna ya da bulgur gibi yiyecekler bu sayede kısa sürede pişirilebilir. Kısa süreli kamplarda ise konserveler, atıştırmalık tatlılar, hazır yiyecek ve içecekler yeterli olacaktır.

Fener

El feneri, özellikle geceleri mutlaka kullanılan kamp ekipmanlarının başında gelir. El fenerleri ile birlikte AA lityum piller de kampçıların yanına alması gereken malzemelerdir.

Kıyafetler

Kalın kıyafetler yerine birkaç kat ince kıyafet giymek vücut ısısını koruyacaktır. Özellikle karla kaplı soğuk alanlarda yapılan kamplarda baş ve boyun bölgesinin korunmasına yönelik kıyafetler tercih edilebilir. Eldiven, tozluk, çoraplar ve ayakkabılar da ısıyı muhafaza edecek özelliklere sahip olmalıdır. Islanma ihtimaline karşı yedek kıyafetler de sırt çantasında bulunmalıdır.

Diğer malzemeler

  • Çakı
  • İlk yardım çantası
  • Pusula
  • Düdük
  • Güneş kremi
  • Güneş gözlüğü
  • Çöp poşeti
  • Kibrit, çakmak
  • Temizlik malzemeleri (sabun, tuvalet kağıdı, havlu, ıslak mendil vs.)

Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?