Türkiye'nin Markası Olmuş Eşsiz Güzellikleri
Türkiye'nin Markası Olmuş Eşsiz Güzellikleri
UNESCO Dünya Mirası Listesi, Türkiye’nin eşsiz güzellikte olan pek çok bölgesini kapsıyor. Buna karşın ülkemizde yer alan bu eşsiz güzellikteki yerlerin pek çoğunu gezmemiş, görmemiş olabilirsiniz. Dünyanın neredeyse her ülkesinden çok sayıda turistin görmek için ülkemize adeta akın ettiği o yerleri merak ediyor musunuz? İşte UNESCO Dünya Mirası Listesi içerisinde yer alan yerlerden bazıları…
1. Nemrut Dağı, ADIYAMAN
Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan Adıyaman'da bulunan ve 2150 metre yüksekliğe sahip olan Nemrut Dağı, 1987 yılından beri UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır. Nemrut Dağı, ayrıca dünyanın 8 harikasından biri olarak kabul edilir. Bu muhteşem dağın tepesine, MÖ 62 yılında Kommagene kralı Antiochus Theos, Yunan tanrılarının ve Pers tanrısının heykellerini, ayrıca da kendi mezar tapınağını yaptırmıştır. Mezarda, bir kartal başına benzeyen tanrıların oymaları yer alır. Heykellerin dizilişi ise hiyerotesyon olarak bilinir.
2. Kapadokya ve Göreme Milli Parkı, NEVŞEHİR
Erciyes Dağı ve Hasandağ’ın püskürttüğü lavların erozyona uğraması ile oluşan ve eşsiz bir görünüm kazanan Kapadokya; Hitit, Pers, Bizans ve Selçuklu gibi birçok farklı uygarlığın izlerini barındırır. Doğal oluşumları ve peri bacalarıyla dünya çapında üne sahip olan bölge, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1985 yılında girmiştir.
3. Pamukkale Hierapolis Milli Parkı, DENİZLİ
Beyaz travertenleri ile benzersiz bir görünüme sahip olan Pamukkale Hierapolis Milli Parkı, Ege bölgesinde yer alan Menderes Nehri vadisinde bulunur. Helenistik ve erken Hristiyanlık dönemlerinden kalıntılar barındıran bölge, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1988 yılında girmiştir.
4. Efes Antik Kenti, İZMİR
“Asya’nın ilk ve en büyük metropolü” unvanını taşıyan Efes Antik Kenti, İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunur. Hem mimarlık hem de din tarihine ışık tutan yapılara sahip olan bölge UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2015 yılında girmiştir.
5. Safranbolu, KARABÜK
Karabük şehrinin kuzeyinde yer alan ve 1950’lerde Anadolu’da gerçekleşen modern şehirleşmeden etkilenmeyen Safranbolu, ahşap evleri ve anıtsal yapılarıyla meşhur olan bir bölge. Osmanlı döneminde tarım, ticaret ve ulaşım için merkez konumunda bulunan şehir, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1994 yılında girmiştir.
6. Diyarbakır Surları – Hevsel Bahçeleri, DİYARBAKIR
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan ve içerisinde Helen, Latin, Süryanı, Ermeni ve Arap dillerine ait yazıtların yer aldığı yapı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2015 yılında girmiştir. Kökeni milattan önceye dayanan ve döneminin önemli savunma yapıları arasında yer alan Diyarbakır Surları tarihte yolculuk yapmanıza sebep olacak değerlerimizden bir tanesi.
7. Selimiye Camii, EDİRNE
Edirne’de bulunan ve Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan Selimiye Cami ve Külliyesi, teknik ve estetik mükemmelliğiyle dünyadaki en önemli yapılardan biri. Osmanlı padişahı II. Selim tarafından yaptırılan cami, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2011 yılında girmiştir.