AHTAPOT

AHTAPOT

AHTAPOT

Dünya üzerinde ilgi çekici ve aynı zamanda ürkütücü görüntüye sahip hayvanlardan biri olan ahtapotlar şaşırtıcı derecede zeki bir yapıya sahiptirler. Denizlerde ve okyanuslarda yaşayan bu yumuşakçaların en ilginç özelliği üç kalbe sahip olmalarıdır.

Kafadan bacaklılar sınıfına ait olup yumuşakçalar grubunda yer alan bu sekiz bacaklı deniz canlıları büyüleyici sualtı dünyasının en az diğer üyeleri kadar dikkat çekici bir görüntüye sahiptirler. Özellikleri de bir o kadar ilginçtir. Okyanus ve denizlerin garip görünümlü yaratıklarından biri olan ahtapotlar, iki adet göze sahip olmakla birlikte bu gözlerin gelişmişliği oldukça yüksektir. Kafa bölgelerinden yanlara uzanan sekiz ayrı kolları bulunur. Bu kollar, onlara mükemmel bir dokunma hissi sağlarken aynı zamanda düşmanlarından uzaklaşmalarına ve savaşmalarına yardımcı olur.

Tüm dünya okyanuslarında yaşayan ahtapotlar özellikle ılık ve tropikal sularda daha fazla bulunurlar. Bazı türleri okyanusun tabanında kalırken bazı türleri de daha çok su yüzeyine yakın yerlerde yaşar. Derin ve karanlık sularda yaşamayı tercih eden türleri de bulunmaktadır.

Ahtapotların Özellikleri Nelerdir?

  • Kabul görmüş yaklaşık 300 çeşidi vardır.
  • Ahtapotların üç adet kalbi bulunur. Bu özelliği onun yaşamını sürdürebilmesi için gereklidir çünkü vücuduna ait olan gücü sonuna kadar kullanabilmesini sağlar.
  • Korkusuz ve tehlikeli bilinmesine rağmen aslında ürkek bir canlıdır. Derin denizlerde dış etkenlerden korunabilmek için kayalıklar arasına ve oyuklara gizlenerek yaşarlar.
  • Avlanacakları esnada daha cesaretli olan ahtapotlar bazen köpek balıkları gibi büyük hayvanlara saldırabilir.
  • Ahtapotun bir kolunun kopması durumunda kopan kolun yerine bir yenisi çıkar.
  • Kendini tehdit altında hissettiğinde suyu karartan ve bu sayede saldırganın kafasının karışmasına sebep olan bir mürekkep sıvısı salgılarlar.
  • Yumuşakçalar grubundaki ahtapot ve mürekkep balığı büyük bir beyin yapısına sahiptirler. Beyin büyüklükleri bazı omurgalı canlıların beyin-vücut oranına göre daha fazladır.
  • Tıpkı bukalemunlar gibi bulundukları ortamın rengine göre renk değiştirebilirler. Bu sayede kolayca kamufle olabilirler ve bulundukları ortama uyum sağlayabilirler.
  • Renk değiştirebilme özelliklerinden dolayı ahtapotlara “deniz bukalemunu” da denilebilmektedir.
  • Büründükleri renkler ortama göre farklılık gösterip genellikle gri, kahverengi, pembe, mavi veya yeşil olabilir.

Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?