SIRTLAN

SIRTLAN

SIRTLAN

Vahşi doğada insanların en çok görmek istediği hayvanlar sıralamasında hep ilk sıralarda yer alır. Tarzı, bakışları ve dış görünüşü ile merak konusu olan sırtlanları tanıyalım.

Sırtlanlar için şahsına munasır demek pek de yanlış olmaz çünkü sırtlanlar korkak olduğu kadar bir o kadar da cesaretlilerdir. Aslanlar ile kavga halinde olan tek canlı türü diyebiliriz. Hayvan bilimciler sırtlanlar için çete kurup her şeyi tüketebilen nadir hayvanlar olduklarını söylerler. İşte cesaretleri de bu örgütleşmeden gelir.

Sırtlanların Genel Özellikleri

Sırtlanların en önemli özelliği çenelerinin kuvvetidir. Öyledir ki birçok timsah türü ile birlikte aynı seviyede çene gücüne sahip oldukları belirtilmektedir. Sırtlanlar leş ile taze et arasında tercih yapmazlar, onlar aç olduklarında her şeyi yiyebilirler.

İnsanlar tarafından sevilmeme nedenleri olarak besin zincirinde bulunan birçok otçul hayvanı daha ölmeden yemeye başlamalarıdır. İşte bu noktada seçici olmayan sırtlanlar kemikleri bile aç olduklarında tek tek kırarak yerler. Bu da çenelerinin ne kadar güçlü olduğunun bir başka göstergesi olarak da düşünülebilir. 

Arka ayakları ön ayaklarına göre kısa olan bu çirkin suratlı canlılar (Afrika'da halk dilinde gülen surat diye de tabir edilmektedir.)  Gündüzleri zaman zaman görünseler de genelde geceleri ortaya çıkar ve avlanırlar. Tabi bu onların avlanmada usta oldukları anlamına gelmez çünkü sırtlanlar bedavayı çok severler. Leş ile beslenme alışkanlıkları da buradan gelmektedir. Birçok vahşi, avlanan hayvanın elinden avlarını alır ve midelerine indirirler. Aslanların bile elinden avlarını aldıkları görülmüştür.

40 ila 60 Kg civarında ağırlıkları ve 1 - 1,5 metre boyları olan bu canlılar, 25-30 yıl kadar yaşabilirler. Temelde 4 ayrı türe sahip olan sırtlanlar, hayvan bilimcilerin birçoğunun böcekçil sırtlanı bu familyadan görmediği için 3 olarak belirlenmesini uygun görmüşlerdir.

Sırtlan Türleri 
  • Benekli Sırtlan

Gülen surat adı verilen bu tür sırtlan türmleri arasındaki en iri olan ırktır. Yaklaşık 50 kg ağırlığında ve 1,5 metreye yakın boyları vardır. Tüyleri benekli oluşu sebebi ile adını bu görünüşünden almıştır.

En çok Afrika kıtasında bulunan bu tür aynı zamanda familyasının en hızlı koşanı ünvanını da almıştır. Acımasızlardır ve grup halinde hareket ederler.

  • Çizgili Sırtlan

Sırtlanlar arasında en geniş alana yayılmış olan türdür. Afrika kıtası ve Batı Asya'da sıklıkla görülebilir. Gri tonlar üzerine dikine çizgiler ile bezenmiş bu tür, tehdit sırasında sırtındaki tüyleri dikleştirerek rakibi korkutmaya çalışır.

Benekli sırtlanların aksine genelde yalnız yaşarlar ve yine benekli sırtlanlara göre daha küçük bir ırktır.

  • Kahverengi Sırtlan

Yaşan alanı sınırlı olan bir sırtlan türüdür. Kalahari ve Namib çölü dışında görülme olasılığı çok düşüktür. Kahverengi sırtlanın diğer sırtlanlara oranla en belirgin özelliği ise açlık durumda meyve ve diğer bitkiler ile beslenme alışkanlığıdır. Yani sadece etçil değil otçul da olabilmektedirler.

Cüsse olarak ise Benekli sırtlanda biraz küçük çizgili sırtlandan biraz büyükçedir.


Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?