Doğadan Gelen Lezzet : Orman Meyveleri

Doğadan Gelen Lezzet : Orman Meyveleri

Orman meyveleri, doğada kendi halinde yetişebilen ve herhangi bir bakım ya da sulama ihtiyacı bulunmayan ağaçlardan elde edilmektedir.

1- Yaban Mersini

Süper gıda” olarak adlandırılan ve sağlığımız üzerindeki yararlarından çok fazla bahsedilen yaban mersini dünya çapında talebi oldukça artan, son zamanların en popüler ve lezzetli meyvelerinden birisidir. Artan talebi karşılayabilmek için her geçen gün daha fazla miktarlarda yetiştiriciliği yapılmaktadır. 

Yaban mersini, çalılık şeklindeki ağaçlar üzerinde kümeler halinde büyür ve boyut olarak büyüklükleri değişebilir. Koyu mavi-mor renkli olup, ince yarı saydam bir kabuğa ve ekşimsi tatlımsı bir tada sahiptir.

Yaban mersini alırken kolayca bozulmamaları için sert olanlarını ve nemli yada küflü görünmeyenlerini seçmek gerekir. Satın aldıktan sonra buzdolabında saklamak ve kısa zamanda tüketmek gerekir. Kısa zamanda kullanılmayacaksa ya da pastalarda vs kullanılmak istenilirse buzlukta dondurulmuş halde saklanabilir. Buzluğa konulurken önce fırın tepsisine koyarak dondurucuda bekletip donması sağlanarak, sonrasında plastik poşete aktarıp dondurucuda muhafaza edilmesi sağlanılmalıdır. 

Yaban mersini taze olarak tüketilebileceği gibi kurutulmuş olarak, pastalarda, meyve salatalarında, reçel, marmelat olarak ya da yoğurtla ve müsli ile karıştırılarak ta tüketilebilinir. 

Amerika başta olmak üzere, Kanada, Polonya, Meksika, Almanya, Fransa, Hollanda ve İspanya dünyada en fazla yaban mersini üreten ülkelerin başında gelmektedir.

2- Ahududu - Frambuaz

Frambuaz olarak ta bilinen ahududu, gül ailesinin Rubus cinsine ait yenilebilir bir meyvedir. Canlı rengi, tatlı ve sulu tadı ve antioksidan deposu olma özelliğiyle, dünyada en fazla tüketilen orman meyvelerinden birisi olmasına şaşırmamak gerekir.

Ahududunun rengi, popüler pembe, kırmızı ve siyah renk haricinde,  mor, sarı veya altın sarısı rengine kadar değişebilir. Herbirininde eşsiz bir vitamin, mineral ve antioksidan bileşimi vardır. Genellikle taze olarak tüketilebildiği gibi, dondurularak, reçel ya da marmelatı yapılarak ya da pastalarda da kullanılabilir. Ahududu buzdolabında saklanılmalı ve kısa süre içinde tüketilmelidir. Buzluğa konulurken önce fırın tepsisine koyarak dondurucuda bekletip donması sağlanarak, sonrasında zarar görmeyeceği bir kaba aktarıp dondurucuda muhafaza edilmesi sağlanılmalıdır. 

Rusya, Polonya, Amerika, Sırbistan dünyada en fazla ahududu üreten ülkeler arasındadır.

3- Böğürtlen

Böğürtlen, genellikle yenilebilir meyveleriyle bilinen, Gül ailesinin Rubus cinsinin Rosaceae cinsi dikenli çalılığında yetişen rengi mor ya da siyah olabilen lezzetli bir meyvedir. Rengi ne kadar koyu olursa içerisindeki antioksidan miktarı artar. Böğürtlenler oldukça iyi bir demir, C vitamini ve antioksidan kaynağıdır. Genellikle taze olarak tüketildiği gibi, dondurulmuş olarak, suyu sıkılarak, reçel, marmelatı yapılarak, kahvaltılarda yoğurt ve musli eşliğinde ya da pastalarda kullanılarak ta tüketilebilir.

Böğürtlen, ahududu ile yakından ilişkili olmakla birlikte, ahududu tanelerinin içinin boş olması, böğürtlenin ise tanelerinin sulu bir beyaz çekirdeğe bağlı kalmasıyla birbirinden ayrışır. Böğürtlen buzdolabında saklanılmalı ve kısa süre içinde tüketilmelidir. 

Başlıca kuzey ılıman bölgelere özgü olan böğürtlen Türkiye ile birlikte Kuzey Amerika ve Avrupa’nın birçok bölgesinde de yetiştirilmektedir.

4- Frenk Üzümü

Frenk üzümü, Grossulariaceae familyasının bir üyesidir ve botanik olarak Ribes rubrum ve R. sativum olarak sınıflandırılır. Frenk üzümü genellikle taze olarak yenir. Bunun yanında reçellerde, meyve salatalarında, sos yapımında ya da pastalarda da kullanılabilir. Sulu parlak kırmızı meyveler ekşi bir tada sahiptir. Frenk üzümü de yüksek antioksidan kapasitesine sahip olduğu için “süper meyveler” olarak adlandırılan meyvelerden birisidir.

Bazı insanlar yorgun ve cansız gözüken ciltlerini sıkılaştırmak için yüz maskelerinde kozmetik olarak ta Frenk Üzümünü kullanmaktadırlar. Buzdolabında muhafaza etmek ve kısa sürede tüketmek gereklidir. 

Frenk üzümü Hollanda, Belçika, Fransa, İngiltere, Almanya, Polonya ve İtalya, İspanya ve Portekiz'in kuzey kısımları dahil olmak üzere batı Avrupa'da yoğun bir şekilde yetiştirilmektedir.

5- Çilek - Dağ Çileği

Bilimsel adıyla Fragaria olarak bilinen çilek, Gülgiller familyasında yer alan bir meyvedir. Kırmızı renkte olup üzerinde sarı tonunda noktacıklar bulunmaktadır. Lezzet, ebat ve doku bakımından farklılık gösteren dünya üzerinde birçok çilek çeşidi bulunmaktadır. 

Çileklerin uzun bir tarihi vardır ve Roma döneminden bu yana keyifle tüketilmektedir. Dünyanın birçok yerine özgü çilek bulunmasıyla birlikte, melezleme teknikleri nedeniyle de yüzlerce çilek çeşidi ortaya çıkmıştır. 1714 yılında Şili ve Peru'ya atanan bir Fransız mühendis, bu bölgelere özgü çileklerin Avrupa'da bulunanlardan çok daha büyük olduğunu gözlemlemesi sonucu, Fransa'da yetiştirmek için bu çileklerden bir örnek almaya karar verdi. Sonuçta, Avrupa'da son derece popüler olan büyük, sulu, tatlı bir melez türü (modern bahçe çileği) ortaya çıkmış oldu.

Çilek seçerken, sert, dolgun, lekesiz ve küf içermeyen meyveleri seçmek gerekir. Parlak, koyu kırmızı renkli ve parlak yeşil yaprakları olan çilekleri almak gerekir. Toplandıktan sonra, çilekler daha fazla olgunlaşmaz, bu yüzden donuk veya yeşil ya da sarı renkli olanlardan uzak durmak gerekir. Toprağa çok yakın yetiştiği için toprak kalıntılarından uzaklaştırmak için çok iyi yıkamak gerekir. Yemeden önce de oda sıcaklığına getirilmeli ve kısa sürede tüketilmelidir. Çilek alerji yapabileceği için dikkatli tüketilmelidir.

Çilekler, C ve K vitaminlerinin mükemmel bir kaynağıdır ve aynı zamanda iyi bir miktarda lif, folik asit, manganez ve potasyum sağlarlar. Ayrıca, çilekleri kırmızıya dönüştüren önemli miktarda bitki ve flavanoid içerirler.

6- Turna Yemişi

Türkiye`de genellikle Yaban Mersini ile karıştırılan turna yemişi de yine içerdiği zengin besin öğeleri ve sağlığa faydaları nedeniyle “Süper Meyve “ lerden birisi olarak bilinir. 

Turna yemişi genellikle nemli, kumlu topraklarda yetişir. Küçük, kırmızı, çok keskin acımsı tadı olan ve C vitamini miktarı yüksek olan bir meyvedir. Meyveler taze ya da kurutulmuş olarak tüketilebildiği gibi özellikle yurtdışında meyve suları, reçel ve jöle halinde de tüketilmektedir. Turna Yemişinin kadınlarda idrar yolu enfeksiyonuna iyi geldiği söylenilmektedir. 

Amerika, Kanada, Şili, Belarus, Azerbaycan, Latvia dünyada en fazla turna yemişi üreten ülkeler arasındadır.


Doğadan Gelen Lezzet : Orman Meyveleri Fotoğrafları

Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?