ÇEŞNİLERİYLE | KAHRAMANMARAŞ
ÇEŞNİLERİYLE | KAHRAMANMARAŞ Fotoğrafları

ÇEŞNİLERİYLE | KAHRAMANMARAŞ

ÇEŞNİLERİYLE | KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri ile keşfedilmeyi bekleyen eşsiz şehirlerimizden. İklimsel değişkenliği sayesinde doğası, tarihi zenginliği sayesinde mimarî çeşitliliği ve dinî konumu ile gezilip görülmesi gereken şehirlerdendir. Tüm bu güzelliklerin yanı sıra zengin mutfağı da bir Kahramanmaraş seyahati için iştah kabartan unsurların başında geliyor. Dondurması, yemekleri ve tatlıları ile de gezinize lezzet katabileceğinizi unutmamalısınız.

Kahramanmaraş gezi rehberimize hoş geldiniz!

1-Taş Köprü

Kahramanmaraş – Kayseri yolunda, şehir merkezine 11 kilometre uzaklıkta yer alan bir köprüdür. Ceyhan Nehri üzerinde yer almasında dolayı Ceyhan Köprüsü olarak da bilinir. Bilinen en eski kayıtlara göre Dulkadiroğulları Beyliği’nin son zamanlarında, yine bu kayıtlara göre yürütülen tahminlerle 1563 yılında yapıldığı düşünülmektedir. Yığma moloz taşlardan yapılan köprü dönem içerisinde tadilatlardan geçmiş olsa da büyük oranda günümüze ulaşabilmiş ender köprülerdendir. Bölgedeki birçok köprü baraj altında kalmış olsa da, Taş Köprü baraj sularının altında kalmamayı başarmış tek köprüdür. Asimetrik bir mimarisi bulunan köprünün 6 adet kemer gözü vardır. Uzunluğu 158 metre olan yapının ise en üst noktadan yüksekliği 18 metredir. Köprünün genişliği ise 5 metredir. Köprünün bir noktası yüksek olup bu noktadan her iki tarafa azalan bir eğim izlemektedir. Bu yüksek nokta köprünün ortası olmadığından, asimetrik bir mimarî yapı olarak anılmaktadır.

2-Germenicia Antik Kenti

Kahramanmaraş’ın iki ya da üç mahallesinin altında kocaman bir tarih yatmaktadır. Bölge halkı, zamanında burada yatan tarihin farkında olmadan gecekondulaşmayı başlatmış. İlerleyen tarihlerde imar affı ile de bölgede kamusal alan olmaktan çıkarak mülkleşmiş. Zaman içerisinde evlerin altında bulunan eşsiz mozaikler ile bölgenin tarihî öneminin farkına varan yetkililer bölgeyi yeniden kamulaştırmak için çalışıyorlar. MS 300 – 400 yıllarından kalma, Roma İmparatorluğu’na ait kalıntılardan oluşan ve çok büyük kısmı yer altında olan Germenicia Antik Kenti büyük bir merak uyandırıyor. Romalılar döneminde bölgenin zenginlerinin ve generallerin kaldığı yamaç villalarının taban döşemelerinin bu mozaiklerden oluştuğu düşünülüyor. Şu an çalışmaların sürdüğü ve henüz ziyarete açılamayan antik kentin gün yüzüne çıkan mozaiklerinin fotoğrafları Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Kenti henüz ziyaret edemeseniz bile bu muhteşem mozaikleri görmenizi tavsiye ederiz.

3-Geleneksel Maraş Konakları

Kahramanmaraş’ın tarihî konakları sivil mimarinin güzide örneklerindendir. Enikli ya da başka bir deyişle kuzulu kapıları dikkat çeker. Bu tabirlerin anlamı iç içe geçmiş iki kapıdır. Farklı boyutlardaki iki kapının küçük olanı insanların kullanımı için olup büyük olan kapı da binek hayvanların kullanımı içindir. Bu kapılarla geniş avlulara girilir. Avlularda evin ihtiyaçlarında kullanılmak üzere büyük bir havuz yer almaktadır. Avluların duvarları yüksektir ve avlunun içerisinde süslemeli çeşmeler bulunmaktadır. Genellikle iki kattan oluşur. Alt katta ahır, samanlık, odunluk, ardiye gibi bölümlerin yanı sıra gizli bir bölüm vardır. Bu gizli bölüm mahzen olarak kullanılmaktadır ve hane halkına gerekirse sığınak olarak da hizmet vermek üzerine tasarlanmıştır. Üst kata ise çıkar çıkmaz sizi bir ortak alan karşılar ve buradan odalara giriş yapılır. Bu ortak alan hane halkının birlikte zaman geçirdiği yerdir. Ayrıca Kahramanmaraş’ın sivil mimari örnekleri olan konaklarda cumbalar da önemli bir belirleyici unsurdur. Dedeoğlu Konağı, Kocabaş Konağı gibi farklı şekillerde hizmet veren birçok konağı gezip görebilirsiniz.

4-Tarihî Maraş Kalesi

Kahramanmaraş şehir merkezinde yer alan Tarihî Maraş Kalesi’ne ulaşım oldukça kolaydır. Bulunduğu bölgeye hâkim bir tepeye inşa edilmiştir. Yapımının MÖ 9. yüzyıla dayandığı düşünülmektedir. Genç Hitit dönemi eserlerinden olan kale tarihî süreçler boyunca farklı medeniyetler tarafından onarım ve düzenlemeler görmüştür. Özellikle 7. ve 8. yüzyılda bölgede yaşanan Müslüman ve Bizanslıların hâkimiyet çekişmeleri sırasında kale sıkça tahrip edilmiş ve bu medeniyetlerce tahribatların ardından onarımlar görmüştür. Evliye Çelebi’nin Seyahatname’sinde bahsedilen 4 aslan heykelinin tamamı günümüze ulaşamamıştır. Zamanında kale kapısında yer alan aslan heykeli artık Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’nde yer almakta olup üzerindeki kabartma yazılar ile çağını aydınlatan ve günümüze ulaşan en sağlam ve en eski eserlerdendir.

 


ÇEŞNİLERİYLE | KAHRAMANMARAŞ Fotoğrafları

Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?