Yamaç Paraşütü

Yamaç Paraşütü

Yamaç Paraşütü

Yamaç paraşütü ile adrenalin dolu bir maceraya hazır olun!

Yamaç Paraşütü Nedir?

Yamaç paraşütü, özel bir pist ya da hava aracı gerektirmeyen tamamıyla rüzgâra eşlik edilerek yapılan bir spordur. İngilizcede “paragliding” olarak adlandırılan yamaç paraşütü, 1980’li yılların başında hava sporları ile ilgilenen kişiler tarafından bulunmuştur. Yamaç paraşütü denilince insanların aklına genellikle serbest paraşüt gelir. Serbest düşüşte bir hava aracı gerekir ve yüksekten salınarak gökyüzünde süzülür. Yamaç paraşütünde ise bir hava aracına gerek yoktur. Dağlardan ya da yüksek yamaçlardan belirli bir hız kazanarak atlanır ve gökyüzüne karışılır.

Yamaç Paraşütü Nasıl Yapılır?

Yamaç paraşütü yapmak için öncelikle bu spora uygun olan yerlere gitmek gerekir. Daha sonrasında uçuş için sadece kas gücüne ve rüzgâra ihtiyaç duyulur. Hayatınıza yamaç paraşütü deneyimini eklemek ve sadece keyifli bir anı bırakmak için gökyüzünde olacaksanız bu sporun yapıldığı yerlerde eğitmenlerden yamaç paraşütü hakkında kısa bilgi alabilir ve pilotların eşliğinde uçabilirsiniz. Eğer bu sporu profesyonel olarak yapacaksanız ve havada saatlerce kalmak istiyorsanız ise Türk Hava Kurumu’nun ücretsiz ve sertifikalı yamaç paraşütü kursuna katılabilirsiniz.

YAMAÇ PARAŞÜTÜ İÇİN GEREKLİ EKİPMANLAR NELERDİR?

Yamaç paraşütü yaparken tedbir amaçlı kullanılması gereken ekipmanlar vardır. Bu ekipmanlar kalkışta ve inişte güvenlik için bulunmalıdır. Uçmak için gerekli olan ilk malzememiz kanatlardır. Naylon ipek ve polyester karışımından yapılan kanatların uçuş esnasında içine hava dolmaktadır. Yamaç paraşütünün kanadına bağlı 100’den fazla ip bulunur. Bu ipler ne kadar ince görünse de taşıyıcılığı oldukça fazladır. 150 kilograma kadar kaldırma kuvveti olan askı ipleri yamaç paraşütünün önemli parçalarındandır. Pilotun uçarken oturduğu sert plastikten oluşan yerin adına kuşam denir. Paraşüte binen kişilerin kuşam sayesinde bacak ve göğüs ölçülerine göre sıkılığını ayarlama özelliği vardır. Uçuş esnasında güvenlik için yedek paraşütün olması gerekmektedir. Asıl paraşütün zarar görmesi veya işlevini yerine getirememesi halinde pilot tarafından devreye sokulmaktadır. Uçuş sırasında kask takılması zorunludur. Kask takmak iniş sırasında meydana gelebilecek zararlardan korumak amaçlıdır. Yamaç paraşütü ekipmanları arasında rüzgarölçer de olması gereken malzemelerdendir. Rüzgarın şiddetini km cinsinden gösteren bu alet sayesinde paraşütün hareketleri belirlenir. Son olarak da uçuş sırasında telsiz kullanılır. Havadaki diğer pilotlarla ve kalkışın yapıldığı merkezle iletişime geçmek için kullanılmaktadır.

YAMAÇ PARAŞÜTÜ NEREDE YAPILIR?

Yamaç paraşütü nerede yapılır diye merak ediyorsanız dünyada ve Türkiye’de oldukça uygun ve popüler lokasyonlar bulunmaktadır. İsviçre – Wengen UNESCO tarafından koruma altına alınan ve doğa sporlarında oldukça popüler olan bir bölgedir. Bu bölge yamaç paraşütü için oldukça uygun. Dik yamaçları ve görenleri kendine hayran bırakan manzarası ile ön plana çıkıyor. Slovenya – Julian Alpleri de yamaç paraşütü için uygun lokasyonlardandır. 11 dağdan oluşan Julian Alplerinin tamamında yamaç paraşütü yapılabilir. Fransa – Dune de Pilat dünyada yamaç paraşütü yapılacak popüler yerlerdendir. Atlas Okyanusu’na paralel şekilde olan kum tepeleri bulunmaktadır. Türkiye’de yamaç paraşütü alanında dünya çapında ünü olan yer Fethiye Ölüdeniz’de bulunan Babadağ bölgesidir. Ölüdeniz’e 45 dakika uzaklıkta yer alan Babadağ’da 1.700-1.900 metre yükseklikte üç adet pist bulunmaktadır. Antalya’da Kaş, Konyaaltı ve Alanya’da deniz manzarası eşliğinde yamaç paraşütünün keyfini çıkarabilirsiniz. Ankara, Bursa, Kayseri, İstanbul gibi lokasyonlarda da yamaç paraşütü için uygun yamaçlar bulunmaktadır.


Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?