ÇALIŞKAN | KARINCA
ÇALIŞKAN | KARINCA
Karıncalar, farklı türlerde olup dünyanın her yerinde ve farklı şekillerde yaşarlar. Toplamda 35.000’e yakın karınca türü vardır ve bunların sadece 9.000’e yakını keşfedilmiştir. Karıncaların soylarının, yaklaşık 100 milyon yıl kadar önce yaşayan yaban arılarından geldiği düşünülmektedir. Karıncaların, arılar gibi iğneye sahip oldukları ve sonradan evrimleştikleri düşünülmektedir.
Karıncalar her şeyi yer
Her ne kadar karıncalar küçük hayvanlar olsa da, hemen hemen bütün hayvanlar ve bitkiler için avcı konumundadırlar. Birkaç ay sürmesine rağmen, memeli bir hayvanın tamamını yiyip bitirebilirler. Bazen balık bile beslenme düzenlerinin bir parçası olur.
Çok uzun ömürlüdürler
İşte karıncalar hakkında bir ilginç bilgi daha: Bir karınca 4 ila 12 yıl arasında yaşayabilir. Bu kadar önemsiz görünen bir yaratık için bu inanılmaz uzun bir yaşam süresidir. Bunu kim düşünebilirdi ki? Belki de her yıl mutfağınızda dolaşan karıncalar her zaman aynı karıncalardır.
İletişim becerileri farklıdır
Karıncalar ses çıkarmaz, insan kulağının onları duyamamasına şaşmamalıyız. İletişim kurmalarının ana yolu, yol boyunca topladıkları şeyleri geride bırakmaktır. Bu davranış, gruplarının geri kalanının herhangi bir anda onları nerede bulacağını bilmesini sağlar.
Karıncalar kafalarında bulunan antenlerini de iletişim kurmak için kullanabilirler. Bunu, antenlerini başka bir karıncaya sürterek yaparlar. Gerçekten de ilginç, öyle değil mi?
Karıncalar güçlü hayvanlardır
Muhtemelen karıncaların güçlü hayvanlar olduğu, karıncalar hakkında en iyi bilinen ilginç bilgilerden biridir; ancak biz yine de bunun ne olduğundan daha detaylı bir şekilde bahsetmek istiyoruz.
Karıncalar kendi ağırlığının elli katına kadar kaldırabilirler. Peki, siz kaç kilosunuz? Yetmiş mi? Bunu elli ile çarpın ve bu ağırlığı tamamen kendi başınıza kaldırıp kaldıramayacağınızı bir düşünün. Artık bu bilgi çok daha fazla şaşırtıcı geliyor, değil mi?
Kraliçe karınca
Kraliçe karınca yumurta bırakır; böylece karınca kolonisi gelişir ve büyür. Kraliçe karınca, günde 800 ila 1.500 yumurtaya kadar yumurta bırakabilir. Muhtemelen neden bir gün yalnızca bir karınca, bir sonraki gün ise bir milyon tane daha gördüğünüzü anlıyorsunuzdur.
Karıncalar suyu sever
Karıncalar suyu, ya da su karıncaları seviyor olabilir; ancak her iki şekilde de bir karınca suyun altında iki haftaya kadar yaşayabilir. Yani, evde bir karınca istilası varsa, su size çok da yardımcı olmayacaktır.
Gelmiş geçmiş en büyük koloni
Karıncaların en büyük özelliği koloniler halinde yaşamalarıdır. Şimdiye kadar kaydedilen en büyük karınca kolonisi 2002’de keşfedildi. 6400 kilometre uzunluğundaki koloninin içinde milyonlarca karınca yaşıyordu.
Köprüler kurabilirler
Eğer karıncalar görevlerine devam ederken bir boşluğa rastlarlarsa, birbirlerine etkili bir şekilde tutunurlar ve koloninin geri kalanının geçebileceği bir köprü oluştururlar. Bütün karıncalar bunu yaptıktan sonra, her seferinde bir tane olmak üzere köprüyü çözerler.