Macellan Pengueni

Macellan Pengueni

Macellan Pengueni

Macellan Pengueni (Sphenisus magellanicus), penguengiller (Spheniscidae) familyasının Spheniscus cinsinden bir penguen türü. Macellan pengueni adını Portekiz'li denizci onuruna Ferdinand Magellan'dan alır.

Küresel ısınmanın bir diğer kurbanı da Macellan penguenleri. Özellikle Güney Arjantin’de büyük risk altında bulunan bu penguenler Antarktika’nın buzlu sularında yaşayan balıkların azalması ve okyanus akıntılarının ısınması nedeniyle göç ediyor. Yeni yiyecek bulmak için yüzlerce kilometre seyahat etmek zorunda kalan penguenler bu yolculuk sırasında diğer canlılar tarafından yeniyorlar.

Görünüm

Macellan penguenleri siyah-beyaz penguenler olup, orta büyüklüktedirler. Ağırlıkları yaklaşık 4,5 kg tutar ve 76 cm'ye kadar ulaşabilirler.

Dağılım ve yaşam alanı

Ana dağılım bölgeleri Şili, Arjantin ve Falkland Adaları'nın kayalık sahilleridir. Yuvaları kıyıdan birkaç yüz metre içerilerde olabilir. Arjantin'in Atlas Okyanusu sahillerindeki Punta Tombo 'da Antarktika dışındaki, dünya çapında en büyük penguen kolonisini oluştururlar.

Yaşam şekli

Macellan penguenleri koloniler halinde yaşar ve kuluçkaya yatarlar. Temel olarak balık, karides, denizanası ve yengeçlerle beslenirler.

Yumurtlamadan önce dişiler erkeklerden, önemli ölçüde daha fazla midye kabuğu yerler. Mide içinde midye kabuğundan çözülen kalsiyum, yumurta kabuğunun oluşumunda kullanılır. Yumurta kabuğu 0,8 mm kalınlıkla bir tavuk yumurtasından iki misli daha kalındır. Böylelikle yumurta daha sağlam hale gelirken koloni karmaşası ve sert taş zemine rağmen kırılma oranları sadece %2,6 oranındadır.

Diğer penguen cinsleri ile karşılaştırıldığında macellan penguenleri dah ince tüy kalınlığına ve yine daha ince yağ katmanlarına sahiptirler. Bu yüzden kışın, örneğin Brezilya sahilleri gibi, kuzeye çekilirler.


Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?