PENGUEN

PENGUEN

PENGUEN

Penguen, Güney Yarımküre'de yaşayan bir kuş türüdür. Yaygın inanışın aksine bu kuşlar yalnızca Antartika gibi soğuk bölgelerde yaşamazlar. Penguenler gruplar halinde yaşamayı seven hayvanlardır. En büyük cinsi İmparator Penguen'dir. Bu hayvanın boyu 1.1 metreyi, ağırlığı ise 30 kiloyu bulur. En küçük cinsi ise 35-40 cm boylarında ve 1 kilogram ağırlığında Küçük Mavi Penguen'dir.

İşte penguenler hakkında çok bilinmeyen 10 gerçek;

1. Penguenlerin toplamda 17 farklı türü var ve bu türlerin doğal habitatları yalnızca Güney Yarımküre'de bulunuyor.

2. 'İmparator Penguenler' aralarındaki en uzun boylu cinsler, boyları yaklaşık 120 cm. En küçükleri 'Küçük Mavi Penguen' cinsleri, boyları ise 40 cm.

3. En hızlıları 'Papua Pengueni' saatte 35 km hızla yüzebiliyor.

4. Çift renkli olmaları aslında iki yönlü bir kamuflaj. Sırtlarındaki siyahlık sayesinde yukarıdan dikkat çekmiyorlar, vücutlarının önündeki beyazlık ise aşağıdan bakıldığında parlak deniz yüzeyinden ayırt edilemiyor.

5. Bulunan fosillere göre, penguenlerin 60 milyon yıldır yeryüzünde olduğu düşünülüyor. Bu demek oluyor ki dinozorların yok olduğu dönemde penguenler hayatta kalmayı başarmış.

6. Penguenler balık avlarken çok miktarda su yutarlar. Fakat göz arkalarındaki özel bir salgı bezesi bu fazla tuzlu suyu kanlarından filtreler. Bu filtrelenmiş suyu da gagalarından veya hapşırarak dışarı atarlar.

7. Diğer bütün kuş türlerinin aksine, penguenler tüylerini azar azar değil bir kerede değiştirirler. Bir kaç hafta süren bu duruma 'katastrofik tüy yenileme' denir ve penguenler bu süre içinde kesinlikle suya giremezler.

8. İki cins hariç bütün penguen türleri büyük koloniler halinde çiftleşirler ve sayıları bine kadar çıkabilir.

9. Benzer şekilde çoğu penguen kendi yuvalandığı ve doğduğu yere; kendi kolonisinin yanına döner.

10. Penguen anne-babalar; yavruları büyüyüp avlanana kadar ona birlikte bakarlar.


Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?