DOĞAL LİMANIYLA | SİNOP57

DOĞAL LİMANIYLA | SİNOP

Mutlu şehir Sinop gezilecek yerleriyle dikkat çekiyor... Antik çağda Paphlagonia olarak adı geçen bölgenin kuzey ucunda MÖ 7. yüzyılda Miletoslular tarafından bir ticaret kolonisi olarak kurulan Sinop’un gezilecek tarihi ve turistik yerleriniz sizler için derledik...

Sinop gezi rehberimize hoş geldiniz!

1- İnceburun Feneri

İnceburun Feneri, Fener 1863 yılında yaptırılmıştır ve denizden yüksekliği 38 metre’dir. Bembeyaz Kulesi ise 12 metrelik uzunluğu ve ihtişamı ile görülmeye değer. İnceburun Feneri’nin en büyük özelliği ise Türkiye’nin en kuzey noktasında yer almasıdır. Karadeniz’in eşsiz güzelliğini size sunan bu koca heybetli yapı, fotoğraf çekilmek için çok güzel bir yer. Ayrıca deniz fenerinin ışıklarıyla denizin maviliğinin gece yeşiline dönmesi muhteşem bir manzara çıkartıyor ortaya. İlk fırsatta buraya gelip bu güzelliği yaşamanızı tavsiye ederim.

2-Hamsilos Koyu

Hamsilos Koyu, Türkiye’ nin en kuzey noktasında yer alır. Buzul Aşındırması sonucu oluşmuş ve Dünya’ da kendiliğinden oluşan tek koy özelliğini taşımaktadır. Koyun deniz ile birleştiği kısım oldukça geniştir iç kısımlara ilerledikçe daralır ve ormanlaşır. Fil kafasını andıran bir görüntüsü olan bu koy geçmişimizde savaş gemilerinin gizlendiği ve günümüzde ise balıkçıların fırtınalı havalarda korundukları yer olarak kullanılmaya devam etmektedir.

3-İnaltı Mağarası

Ayancık İlçesi’nin İnaltı Köyü’nde, yakın zamanda keşfedilen İnaltı Mağarası ulaşılması zor ama görülmeye değer yerlerden bir tanesidir. 1995 Yılında Turizm Bakanlığı tarafından proje çalışmaları için bir miktar ödenek gönderilmiş ve 2001 yılında ışıklandırma, Çevre düzenlemesi, Ulaşım gibi çeşitli çalışmaların ardından ziyaretçilerine kapılarını aralamıştır.2004 yılında jeneratör, Büfe, Yol çalışmaları… vs. çalışmalar yapılarak ziyaretçilerin kolay ulaşımı sağlanmıştır. Mağara içi yürüyüş yollarının projeleri hazırlanmış ve Turizm Bakanlığına bildirilmiş olup gelişim için çaba harcanmaktadır.

4-Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Doğa içerisine yıllardır adeta gizlenmiş ve 1997 yılında Erfelek Barajının yapımının başlanmasının ardında açılan yollar sonrasında Devlet Su İşleri tarafından keşfedilen Erfelek Şelalesi görenleri şaşkına çevirmektedir. Dünya’ da eşi benzeri bulunmayan bu şelalenin özelliği irili ufaklı toplam 28 adet şelaleden oluşmasıdır.

5-Sinop Kalesi

Sinop Kalesi, konumu itibari ile şehrin merkezinde bulunur. Tarihi yapı tüm güzelliği ve manzarası sizi büyülemeyi başaracak. İlk başlarda kaleye çıkmak için merdivenler bizi oldukça yordu ancak bu güzel manzarayı görünce yorulduğumuza fazlası ile değdi. Huzur veren mavi denizi bizi kucakladı. Oturup bu manzaraya karşı çayımızı yudumlarken bizi kucaklayan manzarayı seyre daldık.

6-Paşa Tabyaları

Paşa Tabyaları Osmanlı-Rum savaşları sırasında 19. Yüzyılda Rus donanmalarının denizden gelebilecek saldırılarını önlemek, liman ve tersanelerin güvenliğini sağlamak için Sinop Yarımadasının Güneydoğusunda yapılmıştır. Tabyalar sıralamasında Venedik Tabyalarından sonra dünyada 2. En değerli Tabyadır.

7-Akgöl

Akgöl, Sinop’ta yemyeşil köknar ağaçları arasında kalmış saklı bir göl. Abant Gölü veya Uzungöl ile kıyaslanamayacak kadar bakir olan bu gölün etrafındaki yeşillikler övgüyü fazlası ile hakediyor. Tertemiz havası ve kuş cıvıltıları sizleri karşılıyor. Göl, ortalama 3 dönümlük bir alanı kaplayan, iki çayın birleştirerek oluşturduğu yapay bir göldür. Günübirlik geziler için uygun olan göl civarındaki orman içlerinde piknik alanları bulunmaktadır. Akgöl 1200 metre rakımlı yaylaya da sahip.

8-Boyabat Kalesi

Kalenin görünen kısmının güzelliğinden başka kalenin altında yer alan bir yeraltı şehri bulunmaktadır. Çok sayıda merdivenlerin olduğu bu yeraltı tünelleri aşağıda bulunan çaya kadar inmenizi sağlıyor. Boyabat Kalesi’ni bu kadar gizemli yapan ve ilgi çeken şey yeraltındaki tünelleridir. Yeraltı tünellerine girmek istediğiniz de yanınızda muhakkak bir fener bulundurmalısınız. Aksi halde, içeride bulunan sensörlü ışıklar söndüğünde korkabilirsiniz.

9-Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı

Son yıllarda keşfedilen Bazalt Kayalıkları, Boyabat’a 15 km uzaklıkta Kurusaray Köyü civarındaki Fındıklık mevkisindedir. Her geçen gün yerli ve yabancı turistlerin ilgileriniz daha da arttığı Bazalt Kayalıkları hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız. Bu yazımızda kayalıkların oluşturduğu doğal güzelliklerden de bahsedeceğiz.Bazalt kayaları vadisi 1996 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilmiştir. Ayrıca Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından tabiat anıtı olarak ilan edilmiştir.

10-Şahin Tepesi

Tabi ki de başlarken manzarasından başlamamız gerek. Gündüz ayrı güzel gece ayrı güzel Sinop Şehri ayaklarınızın altında. Kimileri Pierre Loti İle Kıyaslamış, Kimileri de Seyir Tepesi diye adlandırmış bu güzel tepeyi. Emin olun bence ikisinden de fazla. 3 tarafı denizlerle çevrili bu tepe bambaşka bir güzellikte. Tarif ile anlatılması bence pek mümkün değil. Şahin Tepesi‘ni görmeden Sinop’u gezdim demeyin.

11-Etnografya Müzesi

Kültür Bakanlığı tarafından restore edilen konak, bugün Etnografya Müzesi olarak hizmet vermektedir. Müzede Sinop ve çevresinin geleneksel yaşamını yansıtan eşyalar düzenli bir şekilde sergilenmektedir.

Sinop İlçeleri

Sinop ilinde toplam 9 ilçe bulunmaktadır.

Ayancık Boyabat Dikmen
Durağan Erfelek Gerze
Merkez Saraydüzü Türkeli

DOĞAL LİMANIYLA | SİNOP Fotoğrafları

Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?