FINDIĞIN ANAVATANI | GİRESUN
FINDIĞIN ANAVATANI | GİRESUN Fotoğrafları

FINDIĞIN ANAVATANI | GİRESUN28

FINDIĞIN ANAVATANI | GİRESUN

Giresun Karadeniz bölgesinin En güzel yerlerini barındıran, yeşili ve doğası ile ilgiyi üzerine çeken nadide şehirlerimizdendir.İnsanların yaklaşımı ve şiveleri onları tanımanız ve sohbetinden keyif alacağınız kaçınılmaz. Kendine has lezzetleri ve yöre yemekleri de mevcut.Giresun Turizm açısından da gezip görmeye değecek ve hastası olacağınız yerlere ev sahipliği yapıyor.

Giresun gezi rehberimize hoş geldiniz!

1. GİRESUN ADASI

Giresun Adası, Karadeniz’de bulunan iki adadan biridir. 40.000 metrekarelik bir alanın kaplayan ada Giresun il merkezinin yaklaşık 2 kilometre açığında konumlanmıştır. Doğu Karadeniz’in yaşanabilir tek adası olan Giresun Adası’nın mitolojide de önemli bir yeri bulunmaktadır. Mitolojide güç tanrısı Herkül’ün ziyaret ettiği ada olarak yeri olan Giresun Adası, bu ünü ile İngiltere’nin BBC kanalına belgesel konusu olmayı başarmıştır. Tarihseverlerin Giresun’daki en uğrak noktalarından biri olan Giresun Adası’nın etrafı her yıl mayıs ayında Uluslararası Aksu Festivali kapsamında kayıklarla gezilir. Giresun Adası’na ulaşım kıyıdan yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Yazın her gün özel teknelerle ulaşım imkânı bulunan adaya kışın hava şartlarına göre ulaşım imkânı bulunmaktadır.

2. KÜMBET YAYLASI

Giresun'un 52 kilometre güneyinde Dereli ilçe sınırlarındaki Kümbet Yaylası, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin, 1640 metre rakımlı en meşhur ve turistik yaylalarındandır. Aymaç tepesi, Melikli obası, Yavuzkemal gibi çok sayıda yayladan oluşan Kümbet yaylaları kamp ve piknik alanı olarak kullanılmaktadır.

3. GİRESUN KALESİ

Oldukça zengin bir tarihi kültüre sahip olan Kale şehrin merkezine kurulmuştur. I. Pharnakes (M.Ö. 2. yüzyıl) tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. İç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Güneybatıdan başlayarak ve kenti çevreleyerek kuzeydoğuya uzanan kale duvarlarının bir bölümü yıkılmıştır. İç kalede bir saray kalıntısı bulunmaktadır. Kale surları, Roma döneminde onarım görmüştür. Kalede Milli Mücadele Kahramanı Topal Osman Ağa'nın anıt mezarı, mağaralar, kaba taşlarla örülmüş surlar ve taş kabartmalar görülebilecek önemli noktalardır.

4.SİS DAĞI

Giresun İli Görele ilçesinin sahile 40 kilometre mesafedeki en büyük dağı olan Aladağ’ın en yüksek tepesi Alimeydan (Sis) Dağı 2182 metre yüksekliktedir. Trabzon ve Giresun sınır bölgesinde yer alan bu yörede temmuz başına kadar karlar erimez. Bu gruba dahil Sis Pazarı Yaylası, Erikbeli Mevkii’nin 25 kilometre kadar kuzeybatısında yer alır. Sis Dağı ‘C Statüsünde Milli Park’ olarak korunmaya alınmıştır.

5. GİRESUN MÜZESİ (GOGORA)

Giresun il merkezinde bulunan ve bulunduğu mahalleden adını alan (Zeytinlik Mahallesi) tarihi Gogora Kilisesi, günümüzde Giresun Müzesi olarak kullanılmaktadır. 18. yüzyıldan kalma bir yapıdır. Ortodoks kilisesi olarak yapılmış olan bina, 1923 yılına kadar kilise olarak kullanılmıştır. 1923-1948 yılları arasında boş kalmış, 1948-1967 yılları arasında cezaevi olarak kullanılmış, 1967-1982 yılları arasında da tekrar boş bırakılmıştır. 1982 yılında restore edilen bina 1988 yılında müze olarak açılmıştır. Müze içerisinde Eski Tunç Çağı, Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait antik eserler, taş kabartmalar, eski tarihlerde kullanılan silah, giysi ve para örnekleri sergilenmektedir.

6-TİREBOLU KALESİ

Tirebolu Kalesi, Giresun’un Tirebolu ilçesinin merkezinde bulunmaktadır. Denizin üstündeki küçük bir yarımada üzerine kurulmuş olan Tirebolu Kalesi, tarihî kaynaklara göre Saint Jean Kalesi olarak da bilinmektedir. Kale’nin yapım tarihi tam olarak bilinmese MÖ 15. yüzyıla kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Kale’nin içerisinde geçmişte yapılmış olan binalara ait olduğu düşünülen yapı temelleri bulunmaktadır. Surları günümüze kadar sapasağlam gelebilmiş olan kaleye güney tarafından merdivenlerle çıkmak mümkündür. Kale, geçtiğimiz yıllar boyunca çeşitli restorasyonlara uğramıştır. Tirebolu Kalesi içinde Osmanlı dönemine ait mezar taşları da bulunmaktadır. Tarihî yerleri gezmeyi seven gezginler için Tirebolu Kalesi, Giresun’da iken gezilecek görülecek yerler listesinin başında gelmesi gereken yerlerden biridir.

7-KUZALAN ŞELALESİ

Giresun’da doğasıyla görenleri kendine hayran bırakan yerlerden bir diğeri de yakın tarihte keşfedilen ve her geçen yıl ziyaretçi sayısı artan Kuzalan Şelalesi’dir. Kuzalan Şelalesi, Dereli ilçesinde bulunan Kuzalan Şelalesi Tabiat Parkı içerisinde bulunmaktadır. Kuzalan Şelalesi üstündeki üç şelale ile Giresun’a son yıllarda gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir. Yaklaşık 20 metre yükseklikten akan şelale ile birlikte Kuzalan Şelalesi Tabiat Parkı içerisinde bulunan subasar ormanları, şimşir ağaçları ve çam ormanlarıyla ziyaretçilerine eşsiz bir doğal güzellik sunmaktadır. Kuzalan Şelalesi’nin döküldüğü yer bel hizasını geçmeyecek seviyede olduğu için yaz aylarında suya girip serinlemek mümkündür. Şelalenin yaklaşık bir kilometre uzağında bulunan Mavi Göl, Kuzalan Şelalesi’ni ziyaret edenlerin es geçmediği noktalardan biridir. Giresun merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan Kuzalan Şelalesi Tabiat Parkı’na, Giresun – Şebinkarahisar yolu üzerinden rahatlıkla ulaşılabilir.

8-KARAGÖL DAĞLARI VE YAYLASI

Karagöl Dağları ve Yaylası: Giresun'un en yüksek ikinci dağı olan Karagöl Dağlarına birçok oba bulunmaktadır. Dağın kuzeybatısında Ordu ili sınırına yakın olan bölgede Elmalı, Bozat Taşı ve İnboynu balarıyla 3107 metrelik Karagöl tepesinin hemen altında bir buzul gölü olan Aygır Gölü bulunmaktadır.

Doğuya doğru gittikçe dağdaki en büyük göl olan Karagöl Gölü ve bu gölün Aksu köyüne doğru inen vadisinde Bağırsak Gölü bulunmaktadır.

Giresun İlçeleri

Alfabetik sıraya göre Giresun ilçeleri listesi. Giresun ilinde toplam 16 ilçe bulunmaktadır.

Alucra Bulancak Çamoluk Çanakçı
Dereli Doğankent Espiye Eynesil
Görele Güce Keşap Merkez
Piraziz Şebinkarahisar Tirebolu Yağlıdere

 


FINDIĞIN ANAVATANI | GİRESUN Fotoğrafları

Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?