SİLİFKENİN YOĞURDU | MERSİN

SİLİFKENİN YOĞURDU | MERSİN

Ülkemizin gezilip görülesi şehirleri arasında olan Mersin, görülmesi gereken yerler, müzeler ve katılması gereken etkinlikler açısından oldukça zengindir. Mersin, Akdeniz’in güzelliklerini, lezzetlerini, güneşini sizlere fazlasıyla gösterecektir. Görmeden dönmemeniz gereken yerler arasında Cennet Cehennem Çökükleri, Yumuktepe Höyüğü, Adam Kayalar, Mersin Marina, Tarsus Müzesi, Eshab-ı Kehf Mağarası, Kızkalesi, Soli Pompeiopolis Antik Kenti, Mersin Arkeoloji Müzesi, Mamure Kalesi ve Alahan Manastırı gelmektedir.

Mersin gezi rehberimize hoş geldiniz!

1-Adam Kayalar

Mersin’in Erdemli ilçesinde Şeytan Vadisi’nde yer alan Adam Kayalar, MÖ 3. yüzyıl ile MS 3. yüzyıl arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. İsmini üstündeki insan kabartmalarından almıştır. Gizemini hala koruyan Adam Kayalar, 9 niş içerisinde 4 kadın, 11 erkek, iki çocuk, dağ keçisi ve Roma kartalı figürleri barındırıyor. Adam Kayalar, dik bir yamaçta yer almaktadır. Dolayısıyla ayakkabılarınız biraz iyi olması gerekmektedir. Adam Kayalar, Kızkalesi’ne oldukça yakındır. Eğer bu bölgeye giderseniz hem Adam Kayalar’ı hem de Kızkalesi’ni kısa zaman diliminde görmeniz mümkündür.

2-Mersin Marina

Adnan Menderes Bulvarı üzerinde sahil şeridinin merkezinde yer alan Mersin Marina, toplam 1.000 yat bağlama kapasitesine sahiptir. Yat sahiplerinin birçok ihtiyacını cömertçe karşılayan marina, aynı zamanda Mersin halkının popüler buluşma noktaları arasındadır. Marina 2017 yılında Mavi Bayrak ödülü almıştır. Mavi bayrak ise Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın belli kriterlere sahip plaj ve marinalara verdiği ödüldür. Muhteşem manzarası ve her lezzete hitap eden restoranlarıyla gençliğin uğrak mekânıdır. Lüks restoranları, giyim mağazaları ile canlılığını her mevsim korumaktadır. 

3-Tarsus Müzesi

1966 yılında restorasyonu yapılan Kubat Paşa Medresesi, 1971 yılında müze haline getirilerek ziyarete açılmıştır. Medrese’nin uzun süre ev sahipliği yaptığı Tarsus Müzesi 1998 yılında bugünkü binasına taşınmıştır. Mersin’in Tarsus ilçesinde bulunan müze etnografik ve arkeolojik eserlerin sergilendiği iki büyük salona sahiptir. Çukurova kültürünün önemli bir parçası olan Tarsus ve yöresine ait eserler sergilenmektedir. Müzede bölgede yaşayan halkın sosyal, kültürel, dinsel ve felsefi yaşantılarını bugüne yansıtan müzede Osmanlı dönemine ait savaş eserleri, tüfekler, tabancalar ve kılıçlar da yer almaktadır. 

4-Eshab-ı Kehf Mağarası

Mersin’in Tarsus ilçesine 14 kilometre uzakta bulunan Eshab-ı Kehf MağarasıMüslüman ve Hristiyanlarca kutsal sayılır. Bir efsaneye göre, Putperestliği reddeden 7 genç arkadaş, Hristiyan dinine mensupturlar. Putperestliği inkârından dolayı dönemin hükümdarının karşısına çıkarılırlar ve putperestliğe dönmeleri emredilir, aksi durumda öldürüleceklerdir. Ölümden kurtulmak için bu mağaraya sığınan 7 arkadaşa, Allah tarafından kendilerine 300 yıl süren uyku verilmiştir. İlk uyanan şehre yemek almak için indiğinde elindeki eski para ile yakalanır ve parayı buldukları yere götürülür. Mağaraya gelenler 7 yavru kuşun tünediği bir yuvadan başka bir şey görmemişlerdir. Bu nedenle burası Yedi Uyurlar Mağarası olarak da adlandırılır.

5-Kız Kalesi

Tarihi adı Korykos olan Kız Kalesi, Mersin’de yer alan önemli bir turizm merkezidir. Ünlü tarihçi Herodotos’a göre yerleşim, Korykos adında Kıbrıslı bir prens tarafından kurulmuştur. Tarihsel süreç içerisinde Selevkoslar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Ermeniler, Fransızlar, Karamanlılar ve Osmanlıların hâkim olduğu Kız Kalesi köyünün tarihi MÖ 4. yüzyıla kadar gitmektedir. Kalenin yapımı ise burada yer alan bir yazıttan öğrenildiğine göre 1199 yılına dayanmaktadır. I. Leon tarafından yaptırılmış olan kale, Strabon’un bahsettiğine göre Roma Dönemi’nde korsanların kullandığı bir barınak olmuştur.

6-Alahan Manastırı

Mersin’in Mut ilçesinde bulunan Alahan Manastırı, Toroslar’ın yamacında, Göksü’ya karşı konuşlanmış ve MS 4. ve 6. yüzyıllar arasında Hristiyanlar tarafından yoğun olarak kullanılan Hac merkezi olduğu düşünülmektedir. Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde bahsettiği Alahan Manastırı için “Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor” ifadesi bize, döneminde iyi muhafaza edildiği bilgisini vermektedir. Manastır’a Karaman ilinden de ulaşım mümkündür. Restorasyonu devam eden manastıra ulaşım araçlar ile sağlanırken dağ yollarının tehlikeli olması nedeniyle dikkatli olunmalıdır. Manastırın batı tarafındaki girişinde aralarında Cebrail ve Mikail’in de bulunduğu birkaç melek tasviri dikkat çekmektedir. 2 kilisesi olan Manastır’ın bir kilisesi tahrip olmuş, diğer kilisesi ise hala ayakta ziyaretçilerini beklemektedir. Alahan Manastırı özellikleri bakımından 2000 yılından beri Dünya Kültür Mirası Adayları Listesi’nde yer almaktadır; Türkiye listesindeki yeri ise 12. sıradır.

7-Yerköprü Şelalesi

Yerköprü Şelalesi Mersin’in Mut ilçesinde yer alan bir doğal güzelliktir. Ayrıca aynı adı taşıyan bir şelale de Konya il sınırlarında vardır. 2011 senesinde tabiat anıtı olarak tescillenen doğal güzellik bir kartpostal görünümündedir. Şelale Mut ilçesine yaklaşık olarak 35 kilometre mesafede bulunur. Harika manzarası ve huzur dolu atmosferi ile yerli ve yabancı turistleri kendine hayran bırakmayın başaran Yerköprü Şelalesi, doğa ile iç içe bir yer arayışınız varsa tercih edebileceğiniz yerlerden.

8-Tarsus Şelalesi

Çukurova deltasını oluşturan ırmaklardan biri olan Berdan Irmağı, Toroslardan doğarak Mersin’in doğusunda 5 metre yükseklikten aşağı dökülür ve Tarsus Şelalesi’ni oluşturur. Roma döneminde şelalenin bulunduğu alan mezarlık olarak kullanılmakta olup zaman içinde nehrin genişlemesi ile tahrip olmuştur. Tarsus Şelalesi kış ve bahar aylarında Toroslarda eriyen karlar sonucu en yoğun debisine ulaşmaktadır. Günümüzde şelale çevresi özellikle yaz aylarında tercih edilen bir mesire yeridir. Özellikle gün batımında harika bir manzaraya sahip olan bu alanda restoran, çay bahçesi ve köprüler bulunmaktadır. 


SİLİFKENİN YOĞURDU | MERSİN Fotoğrafları

Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?