MİS KOKULU | ISPARTA
MİS KOKULU | ISPARTA Fotoğrafları

MİS KOKULU | ISPARTA

MİS KOKULU | ISPARTA

Akdeniz Bölgesi’nin gülü ve lavanta bahçeleri ile ünlü Isparta, gerek doğal alanları gerek ise tarihi güzellikleri ile her geçen gün turizm açısından ünlenmeye devam ediyor.Isparta Kuyucak Köyü lavanta bahçeleri özellikle son yıllarda turist akınına uğruyor.

Isparta gezi rehberimize hoş geldiniz!

Hem doğa güzellikleriyle hem de tarihi dokusuyla misafirlerini karşılayan Isparta birçok esere de ev sahipliği yapmaktadır. Adada Antik Kenti ve Aziz PaulusYürüyüş Yolu geçmişin izlerini günümüze getirmiştir. Sit alanı olarak kabul edilen Kovada Gölü, doğa ile içi içe kalmak için en ideal noktalardan biridir. Aziz Paulus Yolu’nun da geçtiği şehirlerden biri olan Isparta’da kış sporlarına ilgi duyanlar ve doğa yürüyüşlerini sevenler Davraz Dağı’nı mutlaka gidilecek yerler arasına eklemelidir. Aynı zamanda Kovada Gölü’ne giderek el değmemiş doğanın tadı çıkarılabilir. Lavanta bahçelerinde gününüzü geçirebilir, harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Isparta Müzesi’nde tarihe tanıklık edebilir, Kutlubey UluCamiiZindan MağarasıAya Baniya (Aya Payana) Kilisesi ve Firdevs Paşa Camii’ni ziyaret edebilirsiniz.

 

1-Eğirdir Gölü

Eğirdir Gölü, gül cenneti olarak bilinen Isparta’nın il sınırları içinde bulunan bir tatlı su gölüdür. Çevresinde bulunan yemyeşil ormanlık alanlarla ve meyve bahçeleri ile Eğirdir Gölü, deniz seviyesinden yüksekte olduğu için yazın bile sıcaktan bunaltmayan bir yerdir.

Birkaç günlük tatil kaçamağınız için tercih edebileceğiniz doğal ve dingin bir bölgedir. Göller Yöresi olarak bilinen bölgenin merkezi niteliğinde olan Eğirdir, bünyesinde barındırdığı birçok konaklama tesisi sayesinde de özellikle yerli turistler tarafından çok sık tercih ediliyor.

2-Lavanta Bahçeleri

Isparta Kuyucak Köyü Isparta’nın Keçirborlu ilçesinde bulunuyor. Kuyucak Köyü’nde bulunan Lavanta Bahçeleri özellikle son yıllarda yerli yabancı birçok turistin dikkatini çekiyor. Haziran ayından Ağustos ayına kadar süren Lavanta mevsimi süresince ilçe sınırları mis gibi lavanta kokusuyla sarılır. Birçok insanın özellikle lavanta tarlaları içinde fotoğraf çekilmek için gittiği Kuyucak Köyü Isparta’ya 47 kilometre uzaklıkta. Isparta’ya gittiğinizde Lavanta bahçelerini görmeden ve arasında fotoğraf çekilmeden dönmeyin.

3-Kovada Gölü Milli Parkı

Isparta’da bulunan Kovada Gölü 1070 yılında Milli Park statüsü kazanmış 1992 yılındaysa I. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiştir. Eğirdir Gölü’nün bir uzantısı olan Kovada Gölü 7 metrelik bir derinliğe sahiptir. Çevresi 21 metre olan göl sit alanında olmadığı için muhteşem doğal görüntülere sahiptir. Gölün tam olarak çevresinde tur atılamamaktadır ama gezginler tarafından aşınarak oluşturulmuş bir yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Gölün girişinde bir de müze bulunmaktadır. Bu müzede gölde ve çevresinde yaşayan bitki ve hayvanlar hakkında bilgi verilmektedir. Göle doğru uzanan bir iskelesi de bulunan Kovada gölü eşsiz fotoğraflar için ziyaretçilerin beklemektedir. Buraya ulaşmak için Eğirdir – Sütçüler arası seferleri düzenleyen otobüsleri kullanabilirsiniz.

4-Davraz Dağı

2.635 metre uzunluğundaki Davraz DağıIsparta Ovası’nı saran dağ kütlelerinden birisidir. Isparta merkezin 26 kilometre uzağında bulunan Davraz Dağı’nda kayak dışında birçok spor yapılmaktadır. Burada yazın dağcılıktrekking ve yamaç paraşütü gibi sporlar yapılabilmektedir. Kışınsa ilgi daha çok kayak sporuna kaymaktadır. Dağda toplamda 12 pist bulunmaktadır. Burada bulunan pistlerin toplam uzunluğu 23.500 metredir. Bu pistler mavi, kırmızı ve siyah olmak üzere üçe ayrılmıştır. Dağdaki kar kalınlığı dönemden döneme değişmektedir, 50 ila 250 metre yüksekliğe kadar çıkmaktadır. Ayrıca buraya gidince birçok kafeterya bulunmaktadır. 1.950 metre yükseklikteki kafeteryalarda dinlenebilirsiniz.

5-Isparta Müzesi

1971 yılında temelleri atılan Isparta Müzesi, 1977 yılında yeni binasına taşınmıştır ve tarihi eserlerin toplanması böylece başlamıştır. 1985 yılında ziyarete açılan müze 1997 yılına kadar hizmet vermiştir. 1997 yılından 2002 yılında kadar kapatılan ve bu dönemde gerekli tamirlerin ve restorasyonların yapılmasının ardından tekrardan ziyarete açılmıştır. Toplamda 17.976 eser sergilenen müzede 4 ayrı kategori bulunmaktadır. Bunlar ArkeolojiHazineEtnografya ve Halı bölümleridir. Ayrıca müzede geleneksel Isparta evinin bir bölümü sergilenmektedir. Müzede ilgi çeken eserler arasında Göndürle kazılarında bulunan eserler, Perge Antik Kenti’nden heykeltıraşlık eserleri ve sikkeler bulunmaktadır. Müzenin Halı bölümünde hem Isparta halıları hem de Türkiye’nin diğer şehirlerinde dokunan halılar sergilenmektedir. Aynı zamanda bu bölümde Isparta’yla özdeşmiş gül yağının üretiminin yapıldığı damıtma kazanı bulunmaktadır. Müzenin bir de açık sergi alanı bulunmaktadır. Bu bölümde Pisidia Bölgesi’nden gelen mezar stelleri sergilenmektedir.

6-Kutlubey Ulu Camii

Adını I. Murad döneminde komutan olan Kutlubey’de alan cami, il merkezindeki en eskicamidir. Yapım yılıyla ilgili kesin bir tarih olmasa da 1429 yılından daha önce yapıldığı düşünülmektedir. 1899 yılında bu cami onarımdan geçirilmek istenmiştir. Önce üstü açılmıştır. Ardından çatıyı taşıyan tahtaların çürüdüğü görülmüş bunun üzerine tüm cami yıkılmıştır. Yeni yapılan caminin planı Ayasofya Camii’ye benzer bir şekilde yapılmıştır. 1914 yılında gerçekleşen depremden dolayı yıkılmış ve 1922 yılında tekrardan inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı yapının bir minaresi vardır. Ortada bir tam, dört yanındaysa birer elips şeklinde kubbe bulunmaktadır. Köşelerdeyse küçük kubbeleri bulunmaktadır. Camide kalem işi süslemeler ve madalyonlar dikkat çekmektedir. Mihrabı sivri kemerli bir yapıya sahiptir.

7-Zindan Mağarası

Isparta’ya bağlı Aksu ilçesindeki 4 mağaradan biri olan Zindan Mağarası, Aksu merkezine bir kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Roma döneminden beri bilinen mağara o dönemlerde aktif olarak kullanılmıştır. Turistik amaçla giden ziyaretçiler güvenlik problemlerinden dolayı sadece 300 metre kadar içeriye girebilse de mağaranın derinliği 765 metreyi bulmaktadır. Yüksekliği 20 metre olan mağara günümüzde yarasalara da ev görevi görmektedir. Bu alan ışıklarla ve yolu takip edebileceğiniz yol işaretleriyle işaretlenmiştir. Mağaraya giriş geniş bir kapıyla açılmaktadır. İçeriye girdikçe yol daralmakta, bir koridor halini almaktadır. Dar koridor geçilince mağaranın içerisini rahatlıkla görebileceğiniz geniş bir alan misafirlerini beklemektedir. Mağaranın sonundan çıkan bir su bulunmakta ve bu su mağaranın içinde 300 metre aktıktan sonra düdene karışmaktadır.

 


MİS KOKULU | ISPARTA Fotoğrafları

Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?