TATİL CENNETİ | ANTALYA
TATİL CENNETİ | ANTALYA Fotoğrafları

TATİL CENNETİ | ANTALYA

TATİL CENNETİ | ANTALYA

İnsanlık tarihine kesintisiz tanıklık etmiş Anadolu topraklarının en zengin geçmişine sahip köşelerinden biri Antalya. Sınırları içindeki üç antik kültür bölgesinden Lykia, Pampylia ve Psidia’ya ait izler zengin arkeolojik gezi seçenekleri sunuyor. Antalya'da tatil için gidilecek yerler. Antalya'nın doğal güzellikler içerisindeki tarihi ve turistik bölgeleri ve daha fazlasını öğrenmek için Antalya için hazırladığımız gezi rehberine göz atmanızda fayda var...

Antalya gezi rehberimize hoş geldiniz!

1-Kaleiçi

Antalya'nın tarihi çekirdek kenti adıyla tanımlanan Kaleiçi semti çağlar boyu çeşitli uygarlıklara tanık oldu. Bergama Krallığı döneminde yapılan Kaleiçi'nde bugün pek çok konaklama tesisi var. Sahip olduğu tarihi özellikler turistlerin ilgi odağı. Hadrianus Kapısı, Hıdırlık Kulesi, Yivli Minare, Kesik Minare ve Antalya'nın tarihi limanı, Kaleiçi'nde görülecek başlıca eserler arasında.

2-Hadrianus Kapısı

Roma İmparatorluğu’nun en ünlü İmparatorlarından Hadrianus, Küçük Asya gezisi sırasında Attaleia’ya da uğradı. Onun onuruna Hadrianus Kapısı inşa ettirildi. Bugün kent içinde Üç Kapılar mevkiinde bulunuyor. Kapı kent surlarından kale içine geçişi sağlıyor.

3-Tarihin Canlandığı Yer : Antalya Müzesi

Antalya Müzesi, adını şehrinden alan, Türkiye’deki en büyük müzelerden biridir. Konyaaltı ilçesinde yer alan müze her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bir yer olarak bilinir. Bulunduğu ilçede gezilecek farklı yerler olması sebebiyle de tercih edilebilen Antalya Müzesi Antalya’daki gezi duraklarınızdan biri olabilir. Eğer arkeoloji ve tarihe ilginiz varsa Antalya Müzesi gezisinden büyük keyif alabilirsiniz.

Dünyaca ünlü arkeolojik eserlerin teşhir edildiği ve köklü bir tarihi olan müzeyi gezmek isterseniz Antalya’ya yolunuz düştüğünde fırsatı mutlaka değerlendirin.

4-Düden Şelalesi

Antalya’nın enfes güzelliklerinden birisi Düden Şelaleleri. “Şelaleleri” dedik zira kaynağını Kepez Hidroelektrik Santralinden alan Düden Çayı, iki kola ayrılır ve bu iki koldaki şelaleler de Akdeniz’e dökülür. Aşağı Düden ve Yukarı Düden Şelalesi olarak bilinen şelalelerden Yukarı Düden Şelalesi şu an için ayrıca piknik yeri ve mesire alanı olarak da kullanılmaktadır.

5-Termessos

Antalya’nın 34 kilometre batısında Güllük Dağı eteklerinde 1665 yükseklikte bir platform üzerine kurulmuştu. Günümüze kadar gelen yazıtlarda Termessosluların kendilerini Solym halkı diye adlandırdıklarını biliyoruz. Strabon da buradaki halkın Solym dili denilen yerel bir dil ile konuştuklarını belirtiyor. Kentin ne zaman kurulduğu bilinmiyor. Homeros, Solymos halkından bahsetse de Termessos kenti ilk defa Arrianos'un İÖ. 333 yılında Büyük İskender'in seferini anlattığı eserinde karşımıza çıkıyor. Kentte öne çıkan yapılardan biri, zemini taş bloklarla kaplı 3 yönden sütunlu galerilerle çevrili agorası.

6-Köprülü Kanyon Milli  Parkı

Antalya’nın sınırları içinde ve şehir merkezine 85 kilometre uzaklıktaki Köprüçay üzerindeki Köprülü Kanyon Milli Parkı, blok kayalardan oluşan yüksek duvarlarıyla Anadolu'nun en heybetli kanyonlarından biri. Uzunluğu 14 kilometreyi bulan kanyonu çam, köknar, ardıç ve sedir ağaçlarından oluşan ormanlar kuşatıyor. Türkiye'nin rafting sporunun gözde adreslerinden Köprülü Kanyon çevresinde Toroslar'ın yükseklerinde çok sayıda antik kent kalıntısı da var.

7-Karain Mağarası

Korkuteli’ne 12 kilometre uzaklıktaki mağara, bir Prehistorik yerleşme yeri. Paleolitik çağdan beri kullanılan, Hellenistik ve Roma devirlerinde dinsel merkez kabul edilen mağaranın buluntuları yakındaki bir müzede sergileniyor.

8-Aspendos

Aspendos, diğer adıyla Belkıs, Antalya’nın Serik ilçesinde yer alan bir antik kenttir. Antik tiyatrosuyla meşhur olan kent, MÖ 10. asırda Akalar tarafından inşa edilmiş zengin bir yerleşimdir. Günümüze tüm görkemiyle ulaşan tiyatro ise 2. asırda Romalılar tarafından yapılmıştır. Biri büyük, biri küçük iki tepenin üzerine konumlanan Aspendos günümüzde her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akınına uğramaktadır. Kent önemli bir ticaret yolu üzerinde bulunduğundan tarihler boyunca hakimiyet kurulmak istenen yerler arasında anılmıştır. Günümüzde müze olarak gezilebilen Aspendos’u ziyaret etmediyseniz zaman kaybetmeden bir gezi düzenlemelisiniz.

9-Olympos Antik Kent

Tarihi dokusuyla doğa harikalarından biri olan Olympos Antalya’nın gezilmesi gereken yerlerin bir diğeridir. Tanrılar kenti olarak da anılmaktadır. Olympos kelimesinin anlamı eski Yunanca’da “ulu dağ” demektir. Dünya üzerinde yirmiden fazla dağ ve tepe bu adı taşımaktadır ve bazılarının yakınlarındaki kasaba ve şehirler de bu adı almıştır. Olympos antik Likya medeniyetinin  en önemli kenti özelliğini taşımıştır. M.Ö. şehir korsanların eline geçmişse de Roma Komutanı Servillius M.Ö 78’de kenti korsanlardan temizleyerek Roma topraklarına katmayı başarmıştır. Korsanlardan biri olan Zeniketes burada adeta korsan krallığı kurmuş. Kral Zeniketes Roma ile olan savaşını  kaybedince kalesini, kendisini ve ailesini ateşe vererek  öldürmüştür. Büyük İskender’in  fetihe çıktığı ilk zamanlarını, Olympos’a yakın liman şehri olan Phaselis’te geçirdiği bilinmektedir. Zamanında Olympos şehrinin kurucu tanrısı olarak bilinen Hephaistos için burada festivaller düzenlenmekteydi.

10-Side Antik Kenti

Antalya’nın en önemli antik kentlerinden biridir. Side kelimesi eski dilde bereketin sembolü olan  “nar” anlamına gelmektedir. Side tarihinin Hititlere kadar uzandığı bilinmektedir.  Side Antalya’nın 80 kilometre doğusunda yer almaktadır. M.Ö VII. yüzyılda yerleşim merkezi olan Side, önce Likyalı’ların ardından Pers’lerin hakimiyetine girmiştir. Bu dönemde özgürlüğü simgeleyen Side kenti adına sikke basılmıştır.


TATİL CENNETİ | ANTALYA Fotoğrafları

Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?