TABİATIN KALBİ | BOLU14

TABİATIN KALBİ | BOLU

Karadeniz’in keşfedilmesi gereken adreslerinden biri olan Bolu, yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da gerçek bir renk cümbüşünü bizimle buluşturuyor ve doğal güzelliklerin adresi olarak hem yerli hem de yabancı turistlerin listelerinde kendine yer bulmayı başarıyor.Şimdi Bolu gezilecek yerler listemize göz atalım.

Bolu gezi rehberimize hoş geldiniz!

1-Yedigöller Milli Parkı

Bolu gezilecek yerler listemizin il durağı Yedigöller oluyor.Bolu şehir merkezine 42 km’lik bir mesafede yer alan Yedigöller Milli Parkı, mutlaka keşfetmeniz ve görmeniz gereken adreslerden bir tanesidir. 1642 hektarlık bir alanda konumlanmış olan park, takvimler 1965’i gösterdiğinde Milli Park ilan edilmiş ve ziyarete açılmıştır. 7 adet göle ev sahipliği yapan ve doğal güzelliği ile dikkatleri üzerine çeken bölge, 100’ün üstünde farklı kuş türüne de ev sahipliği yapıyor ve bazı kaynaklarda bu sayının 120’ye ulaştığı söyleniyor.

2-Her gidenin benzer fotoğraflarla döndüğü Gölcük Gölü

Bolu'daki Gölcük Gölü'ne gidip de kadrajda şu evin bulunduğu bir fotoğraf çektirmeden dönen yoktur sanıyoruz ki. Suni bir set gölü olan Gölcük şirin yapısı ile Bolu'nun simgesi haline gelmiş yerlerden. Çevresinde bulunan köknar ve çam ağaçlarının yanı sıra kartpostal tadındaki görünümü sayesinde her mevsim cazibe merkezi haline gelmiş durumda.

3. Bolu'nun Pamukkale'si Akkaya Travertenler

Travertenleri görmek için Denizli'ye kadar gidemem diyorsanız Bolu da içinde doğa harikası olan Akkaya Travertenleri'ni bulunduruyor. Üstelik burası yemyeşil tabiatı ile de şahane manzaranın keyfini çıkarmak için ideal.

4. Abant Gölü

Mevsime göre giydiği her elbisenin kendisine çok yakıştığı Abant Gölü, özellikle fotoğraf meraklılarının uğrak noktası. Abant dağları üstünde bulunan bu krater gölünün atmosferinin gözlerinizde bir şölen yaratacağı bir gerçek ama asıl şölen ciğerlerinizde olacak

5- Zaferlerle dolu tarihin simgesi: Göynük Zafer Kulesi

Bolu'nun Göynük ilçesini yüksek bir tepeden gören Göynük Zafer Kulesi, 1922 senesinde Sakarya Meydan Muharebesi zaferi anısına inşa edilmiş. Ahşap detaylarla yapılmış olan kule dönemin ve ilçenin genel mimari yapısı ile de oldukça güzel bir uyum içinde.

6-Kartalkaya Kayak Merkezi

Hayal ettiğiniz anda içinizi üşüme eşliğinde tatlı bir heyecanın kapladığı Kartalkaya Kayak Merkezi, şahane doğası ve nefis kayak pistleriyle kar üstünde tüm hünerlerini göstermek isteyenler için ideal bir mekan.

7. İsmi biraz tereddüt yaratsa da nefis doğa için Sülüklü Göl

 

Her ne kadar bugün eskisi kadar sülük kalmamış olsa da bir zamanların doktor solucanları olarak bilinen sülükler sayesinde bu ismi alan göl, günümüzde eşsiz doğası ile gözlerinize şifa olabiliyor ancak. Deprem sonucunda meydana gelmiş bir tektonik göl olan Sülüklü Göl içinde göçme nedeniyle sular altında kalan ağaçların gövdeleri halen daha duruyor.

8. Safranbolu'dakilerle karıştırılmaması gereken Mudurnu-Göynük Evleri

Geleneksel Türk evlerini en güzel şekilde yansıtan Mudurnu ve Göynük evleri, şehrin tarihini ve kültürünü hissetmek isteyenler için ideal.

9. Akşemseddin Türbesi

Göynük ilçesinde bulunan Akşemseddin Türbesi, Gazi Süleyman Paşa Camii avlusunda yer alıyor. Türbe, Fatih Sultan Mehmet'in Hocası olan ve İstanbul'un manevi fatihi olarak görülen Akşemseddin'in vefatından beş yıl sonra, 1464 yılında inşa edilmiş.

10. Evini taştan çıkaranlar: Seben Kaya Evleri

Kayalar oyularak yapılmış olan bu evlerin geçmişi milattan önce 1200 yıllarına, Frigyalılar dönemine uzanıyor. Frigralılar'ın bu evleri düşmanlardan korunmak için yaptıkları düşünülüyor. Aynı zamanda bazı evlerde haç işaretleri ve şapel gibi uygulamalar da bulunuyor. Bu durum evlerin Erken Hristiyanlık Dönemi'nden Orta Bizans Dönemi'ne dek kullanıldığını ortaya koyuyor.

11. Nam-ı diğer Büyük Camii, Yıldırım Bayezid Camii

1382 yılında Yıldırım Bayezit tarafından inşa ettirilmiş olan camii, 1899 yılında yaşanan bir yangın felaketinin ardından yeniden şimdiki halinde yapılmış. Çift minareye ve tek kubbeye sahip olan caminin içindeki nakış süslemeleri bir hayli dikkat çekiyor.

12. Bolu Müzesi

1975 yılında kurulmuş olan Bolu Müzesi'nde sikke, arkeolojik ve etnografik olmak üzere 17058 adet eser sergileniyor. Tarihe ilgi duyanlar müzede, Osmanlı, Roma, Bizans, Frig, Urartu, Grek, Lidya dönemlerine, Neolitik Dönem, Eski Tunç Çağı'na dair önemli kalıntıları inceleme fırsatına sahip oluyor.

13. Kalbine giden yol midesinden geçenler için Mengen

Hem yeşiliyle hem de ünlü aşçılarıyla ün yapmış olan Mengen, yaylalarına çıkıp huzurlu bir gün geçirmek için ideal bir yer. Özellikle Sarıklı, Soğucak, Çiftçatak, Sepetçiler, Mile ve Çelebioğlu yayları en çok ilgi gören yerleri Mengen'in. Bunun yanı sıra Mengen'de usta aşçıların hazırladığı tadına doyulmaz yemekleri denemeyi de ihmal etmemek gerek.

Bolu yöresel mutfağının en sevilen yemekleri:
Abant Kebabı Saray Helvası Bolu Çikolatası  
Orman Kebabı Ovmaç Çorbası Mantı  
Tarhana Çorbası Kedi Batmaz Mengen Pilavı  
Kaldirik Dolması Cevizli Keşli Erişte Yoğurtlu Bakla Çorbası  

 

Bolu İlçeleri

Alfabetik sıraya göre Bolu ilçeleri listesi. Bolu ilinde toplam 9 ilçe bulunmaktadır.

Dörtdivan Gerede Göynük
Kıbrıscık Mengen Merkez
Mudurnu Seben Yeniçağa

 


TABİATIN KALBİ | BOLU Fotoğrafları

Site içinde arama yap

DoğadaKeşfet
NeArıyorsun?